Sari la conținut

Cum îți poți albi dinții acasă simplu și eficient

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Cum îți poți albi dinții acasă simplu și eficient fără să apelezi la substanțe chimice. Periază-ți dinții cu aceste soluții la îndemână și vei vedea rezultatele

Dacă dinții tăi nu sunt atât de albi cum ți-ai dori, poți încerca câteva metode naturale simple prin care îi poți albi. De asemenea, ar fi bine să eviți anumite alimente sau băuturi care duc la îngălbenirea danturii.

Așadar, în timp ce dinții tăi se îngălbenesc în mod natural pe măsură ce îmbătrânești, unele lucruri pot ajuta la prevenirea petelor pe dinți.

Limitați alimentele si băuturile colorate.  Cafeaua, vinul roșu, sucurile acidulate și fructele de pădure închise la culoare sunt principalii vinovați pentru pătarea dinților.

Asta nu înseamnă că trebuie să le evitați complet, dar ar trebui să limitați timpul în care aceste substanțe sunt în contact cu dinții.
Dacă este posibil, beți băuturi despre care se știe că pătează dinții dintr-un pai pentru a preveni contactul direct cu dinții.

Mai mult, spală-ți dinții la scurt timp după ce ai consumat unul dintre aceste alimente sau băuturi pentru a-ți limita efectele asupra culorii dinților. În plus, evitați fumatul și mestecarea tutunului, deoarece ambele pot provoca decolorarea dinților.

Dar iată câteva metode naturale prin care poți obține dinți albi și strălucitori fără să apelezi la substanțe chimice.

Bicarbonat de sodiu

efectele nebănuite ale bicarbonatului de sodiu

Periază-ți dinții cu o pastă realizată din bicarbonat de sodiu și ulei de cocos în care ai adăugat puțin ulei esențial de mentă sau orice altceva îți place: scorțișoară, portocale etc.

Bicarbonatul este un abraziv fin ce poate ajuta la îndepărtarea petelor de suprafață de pe dinți. Mai mult, bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin în gură, care împiedică dezvoltarea bacteriilor.

Acesta nu este un remediu care vă va albi dinții peste noapte, veți observa o diferență în aspectul dinților în timp.

Știința nu a dovedit încă că periajul cu bicarbonat simplu vă va albi dinții, dar mai multe studii arată că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu are un efect de albire semnificativ.

Un studiu a constatat că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu au fost semnificativ mai eficiente în îndepărtarea petelor galbene de pe dinți decât pastele de dinți standard fără bicarbonat de sodiu.

Cu cât este mai mare concentrația de bicarbonat de sodiu, cu atât este mai mare efectul. Potrivit unor studii, că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu au îndepărtat placa din dinți mai eficient decât pastele de dinți care nu conțin bicarbonat de sodiu.

Pentru a folosi acest remediu, amestecați o linguriță de bicarbonat de sodiu cu una de ulei de cocos și spălați-vă dinții cu pasta. Puteți face acest lucru de câteva ori pe săptămână.

Bicarbonatul se poate procura din magazinele alimentare, din farmacii, din plafar sau online.

Fructe și legume

Dacă vei adopta o dietă bogată în fructe și legume, vei observa că dinții tăi vor fi mai curați. Care este explicația? Ei bine, chiar dacă nu pot înlocui periajul, fructele și legumele crocante și crude vă pot ajuta să frecați placa în timp ce mestecați.

Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care se pretinde că vă ajută să vă albiți dinții. Albirea dinților cu un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural popularizat de vedete.

Susținătorii acestei metode susțin că acidul malic găsit în căpșuni va elimina decolorarea dinților, în timp ce bicarbonatul de sodiu va îndepărta petele.

Totuși, acest remediu nu a fost complet susținut de știință. În timp ce căpșunile vă pot ajuta să vă exfoliați dinții și să ii facă să pară mai albi, este puțin probabil să pătrundă în petele de pe dinți.

Totodată, un studiu recent a constatat că un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu a produs foarte puține modificări de culoare la dinți, în comparație cu produsele comerciale de albire.

Dacă decideți să încercați această metodă, limitați utilizarea acesteia de câteva ori pe săptămână.

În ciuda studiilor care arată că o pastă de căpșuni și bicarbonat de sodiu a avut un efect minim asupra smalțului dinților, utilizarea excesivă ar putea provoca daune.

Pentru a utiliza acest remediu, spargeți o căpșună proaspătă, combinați-o cu bicarbonat de sodiu și spălați-vă cu amestecul pe dinți.

De asemenea, un alt studiu a constatat că o pastă de dinți care conține bromelaină, o enzimă găsită în ananas, a fost semnificativ mai eficientă în îndepărtarea petelor de dinți decât o pastă de dinți standard.

Cu toate acestea, nu există dovezi că consumul de ananas produce același efect, notează naturavindecatoare.ro.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: