Sari la conținut

Cum ne controlăm pofta de dulce și ce indică aceasta?

Pofta de dulce este o problemă cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Pentru persoanele care vor să piardă în greutate, este o adevărată încercare. Aceasta poate fi cauzată de o multitudine de factori pe care este bine să îi cunoști, pentru a evita riscurile asociate cu consumul excesiv de dulciuri.

Pofta de dulce poate fi influențată de starea noastră ne spirit. Creierul nostru încearcă să compenseze stresul sau rezultatul emoțiilor negative, determinând consumul excesiv de alimente sau dulciuri. Pentru a controla acest impuls este esențial să știi de ce se dezvoltă și, de asemenea, care sunt cele mai ușoare metode prin care îți poți schimba stilul de viață.

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, explică pe Instagram modul în care această poftă excesivă poate fi controlată, în mod sănătos și echilibrat!

Cum putem controla pofta de dulce?

„În primul rând, mâncând.

Pofta de dulciuri este primul semnal al unui meniu dezechilibrat. Asta înseamnă că mâncăm prea puține glucide complexe și prea puține calorii per total. Această poftă de dulciuri care devine apăsătoare și pe care nu o putem controla. Făcând o paranteză, nu se întâmplă nimic dacă mâncăm o bomboană pe zi și ne facem o poftă ocazional. Este firesc și normal, nu trebuie să ne pedepsim. Însă majoritatea persoanelor cu care stau zilnic de vorbă se confruntă cu următoarea problemă. Încep să guste o bomboană, dintr-o prăjitură, apoi se ajunge la a mânca cantități mari din acele produse și nu se pot opri sau controla.

Primul pas nu este să ne dorim și mai tare să slăbim, să ne restricționăm și mai tare, ci din contră: mâncăm la fiecare masă legume mai consistente, precum mazăre, morcov, adaugăm o cantitate mică de cartofi, dulci sau normali, orez integral, hrișcă. Sunt surse foarte bune de glucide cu o eliberare mai lentă, bogate în fibre, ceea ce înseamnă că ne vor ține mai mult de foame. Apoi, vom observa că devine din ce în ce mai ușor să controlăm această senzație de dulce, până ajungem să le tratăm că mici bucurioare, mici plăceri ocazionale.

 În al doilea rând, să ne hidratăm corespunazator.

De multe ori această nevoie de a ronțăi chestii vine de fapt din sete, fiind o cauză majoră a unui comportament dezechilibrat. Am făcut un mic studiu pentru comunitatea mea pe aprox. 3000 de persoane, iar 85% din ele nu consumă nici măcar un litru de apă pe zi, iar aportul necesar de apă ar trebui să fie de aprox. 44 ml de apă per kilogram corp.

 Când vreți să mâncați ceva dulce, mâncați dulce de calitate în cantități rezonabile și bucurați-vă cu toate simțurile, să fie o experiență culinară cât mai plăcută.

De asemenea, evitați acele produse cu înlocuitori de zăhar, pentru că în realitate sfârșiți prin a mânca mai mult din niște produse care au cam același număr de calorii, dacă nu mai multe, și nici nu ating acel prag de satisfacție de care aveți nevoie.

Dacă mâncăm una sau două bomboane pe zi nu se întâmplă nimic și nu ar trebui ca vinovăția sau pofta să ne controleze viața!”, afirmă Cori Grămescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.