Sari la conținut

Cum ne potolim pofta de dulce. 4 sfaturi de la nutriționistul Cori Grămescu

gustarile pot duce la un metabolism slab
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
alimente ce pot duce la un metabolism slab

Cum ne potolim pofta de dulce. 4 sfaturi de la nutriționistul Cori Grămescu.

Când știi că ai o problemă legată de dulciuri? Cum poți să echilbrezi pofta de zahăr și o viață sănătoasă? În primul rând, ar trebui să știi că un adult ar trebui să consume pe zi maxim 25 de grame de zahăr pe zi. Din păcate, această cantitate este depășită chiar și de o cutie de suc, o gogoașă sau o bomboană.

Nutriționistul Cori Grămescu atrage atenția că pofta de dulce este întreținută de consumul regulat de alimente dulci. Aceasta recomandă celor care vor să scape de pofta de dulce, ca în primele zile să încerce să consume cât mai multe lichide și să reducă aportul zilnic de zahăr.

4 sfaturi de la nutriționistul Cori Grămescu

  • În primul rând, mâncând. Pofta de dulciuri este primul semnal al unui meniu dezechilibrat.

Asta înseamnă că mâncăm prea puține glucide complexe și prea puține calorii per total. Această poftă de dulciuri care devine apăsătoare și pe care nu o putem controla. Făcând o paranteză, nu se întâmplă nimic dacă mâncăm o bomboană pe zi și ne facem o poftă ocazional. Este firesc și normal, nu trebuie să ne pedepsim. Însă majoritatea persoanelor cu care stau zilnic de vorbă se confruntă cu următoarea problemă. Încep să guste o bomboană, dintr-o prăjitură, apoi se ajunge la a mânca cantități mari din acele produse și nu se pot opri sau controla.

  • Primul pas nu este să ne dorim și mai tare să slăbim, să ne restricționăm și mai tare

Ci din contră: mâncăm la fiecare masă legume mai consistente, precum mazăre, morcov, adaugăm o cantitate mică de cartofi, dulci sau normali, orez integral, hrișcă. Sunt surse foarte bune de glucide cu o eliberare mai lentă, bogate în fibre, ceea ce înseamnă că ne vor ține mai mult de foame. Apoi, vom observa că devine din ce în ce mai ușor să controlăm această senzație de dulce, până ajungem să le tratăm că mici bucurioare, mici plăceri ocazionale.

Cum ne potolim pofta de dulce?

  • În al doilea rând, să ne hidratăm corespunazător

De multe ori această nevoie de a ronțăi chestii vine de fapt din sete, fiind o cauză majoră a unui comportament dezechilibrat. Am făcut un mic studiu pentru comunitatea mea pe aprox. 3000 de persoane, iar 85% din ele nu consumă nici măcar un litru de apă pe zi, iar aportul necesar de apă ar trebui să fie de aprox. 44 ml de apă per kilogram corp.

  • Când vreți să mâncați ceva dulce, mâncați dulce de calitate în cantități rezonabile

Bucurați-vă cu toate simțurile, să fie o experiență culinară cât mai plăcută. De asemenea, evitați acele produse cu înlocuitori de zăhar, pentru că în realitate sfârșiți prin a mânca mai mult din niște produse care au cam același număr de calorii, dacă nu mai multe, și nici nu ating acel prag de satisfacție de care aveți nevoie.

Dacă mâncăm una sau două bomboane pe zi nu se întâmplă nimic și nu ar trebui ca vinovăția sau pofta să ne controleze viața!

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel