Sari la conținut

Cum ne protejăm de caniculă? Recomandările managerului Centrului de Ambulanţă

transpirație
Sursă foto: arhivă Doctorul zilei
Transpirație excesivă

Temperaturile ridicate din zilele toride de vară pot afecta grav funcționarea organismului, având efecte negative atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice. Cei mai vulnerabili la căldura sunt copiii și batrânii, însă, fără o îngrijire corespunzătoare, oricine poate suferi de pe urma caniculei.

Efectele caniculei asupra sănătății variază de la de la om la om și depind de starea generală a sănătății, greutatea corporală, vârstă, boli cronice (hipertensiune arterială, diabet, alcoolism, boli psihice, boli cardiace, pulmonare sau renale), etc.

„În această perioadă îmbrăcămintea va fi amplă, lejeră, de culoare deschisă, din fibre naturale, astfel încât să se evite supraîncălzirea. Se vor purta pălării, șepci sau umbrele de soare, iar ochii vor fi protejați cu ochelari de soare.

Este foarte important să evităm deplasările, efortul fizic intens, sau expunerea voluntară la soare, în intervalul 11:00 – 18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil, alternând deplasările cu repaos, în spații dotate cu aer condiționat, spații ventilate.

Hidratarea este foarte importantă, în aceste zile. Se vor consuma 2 l de lichide pe zi, nu prea reci. Apă, sucuri naturale, mai puțin dulci, ceaiuri călduțe. Se vor mânca fructe și legume, cu conținut mare de apă, pepene, prune, roșii, sau iaurt, ținut în condiții prielnice. Echivalentul unui pahar cu apă este un pahar cu iaurt.

Se mănâncă echilbrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci și, categoric, băuturile alcoolice. Toate acestea elimina apa din organism, accentuând deshidratarea. Se vor evita alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală”, a explicat Alis Grasu, managerul Centrului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe

  • Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
    • Tineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioră este superioară celei din locuinţă;
    • Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
    • Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;
    • Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel