Sari la conținut

Cum plănuiește Australia să elimine un tip de cancer foarte periculos. Ar putea fi prima țară din lume care reușește acest lucru

Australia ar putea deveni prima ţară din lume care va reuşi să elimine efectiv cancerul cervical în cazul în care ”vaccinarea şi programele de testare vor continua în ritmul actual”, conform unui studiu publicat miercuri în jurnalul ştiinţific The Lancet, citat de DPA.

Se estimează că incidenţa cancerului cervical va scădea până la mai puţin de şase cazuri la o sută de mii de persoane până în anul 2022, în aceste condiţii afecţiunea putând fi clasificată drept ”o formă rară de cancer”, se arată în studiul bazat pe modelele realizate de organizaţia non-profit australiană Cancer Council.

Incidenţa cancerului va continua să scadă sub pragul de ”eliminare”, de patru cazuri la o sută de mii de persoane, până în anul 2035, conform modelelor.

Oamenii de ştiinţă au atribuit progresul luptei împotriva bolii prin programele naţionale centrate pe metodele de prevenţie, începând cu lansarea în 1991 a unui program de testare, potrivit Agerpres.

Cancerul cervical este cauzat de anumite tipuri de papiloma virus uman (HPV) cu grad ridicat de risc şi cu transmitere pe cale sexuală.

În anul 2007, Australia a devenit unul dintre primele state ale lumii care a introdus un program de vaccinare HPV destinat fetelor, care ulterior a fost extins şi la băieţi, notează DPA.

Cercetătorii au notat de asemenea că decesul asociat afecţiunii va scădea, cel mai probabil, sub rata de un caz la o sută de mii de femei până în anul 2047, însă au avertizat că ”eliminarea este posibilă doar dacă vaccinarea HPV şi programele de testare vor continua în ritmul actual”.

În prezent, rata de incidenţă a cancerului cervical în Australia este de şapte cazuri la o sută de mii de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din media globală.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tumorile cervicale reprezintă a patra cea mai des întâlnită formă de cancer la femeile din toată lumea şi cea mai comună cauză de deces în multe dintre ţările din Africa Subsahariană.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel