vineri, iunie 9, 2023

Un nou instrument de inteligență artificială (AI) poate prezice riscul de cancer pulmonar folosind doar un CT fără adnotarea radiologului.

Este vorba de algoritmul Sybil, capabil să prezică cancerul cu ani mai devreme, cu o acuratețe de 94%. Instrumentul de inteligență artificială a fost dezvoltat în SUA, la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Sybil poate analiza tomografiile pulmonare și poate prezice unde se va forma cancerul în următorii ani.

Revoluție în evaluarea riscului de cancer pulmonar

Acest instrument de diagnostic poate prezice cu o acuratețe de la 86% până la 94% dacă o persoană va dezvolta cancer pulmonar în următorul an. Specialiştii susţin că reprezintă o revoluție în evaluarea riscului de cancer pulmonar, care este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer.

„Este important de știut că, dacă cancerul pulmonar este depistat la timp, rezultatul pe termen lung este semnificativ mai bun. Rata de supraviețuire la cinci ani este de aproape 70%, în timp ce dacă este depistat când este avansat, rata de supraviețuire la cinci ani este de puțin sub 10%”, spune Florian Fintelmann, radiolog la MGCC și coautor al noii lucrări.

Sybil ar putea fi crucial pentru depistarea cancerului pulmonar, deoarece analizează datele din imagini fără asistența unui radiolog pentru a prezice riscul unui pacient de a dezvolta un viitor cancer pulmonar în termen de șase ani.

Co-autorul Lecia V. Sequist, medic oncolog, expert în cancer pulmonar, spune că descoperirile cu Sybil sunt importante „pentru că screeningul pentru cancerul pulmonar nu este folosit la potențialul său maxim în Statele Unite sau la nivel global, iar Sybil ne-ar putea ajuta să umplem acest gol”.

„Următoarea etapă a cercetării va fi testarea Sybil la persoanele cu risc de cancer pulmonar care nu fumează sau care au renunțat la fumat de zeci de ani”, spune Sequist.

Femeile nefumătoare sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer pulmonar decât bărbații nefumători. La nivel mondial, peste 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer pulmonar sunt nefumătoare, față de 15-20% dintre bărbați, se arată pe site-ul MIT.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private