vineri, decembrie 3, 2021

Certificatul verde COVID conține informații importante, precum istoricul de boală, de vaccinare, de efectuare a testelor Covid-19 și multe altele. Astfel, este foarte important să știi cum să îți protejezi datele cu caracter personal. 

Specialiștii avertizează persoanele în privința informațiilor cu caracter personal conținute de certificatul verde COVID. Codul QR este unic, generat pentru fiecare persoană pentru a dezvălui informații necesare printr-o simplă scanare.

Te-ar mai interesa: Transpirațiile nocturne pot reprezenta simptomul u...

Astfel, nu este indicat să postezi codul QR pe rețelele de socializare. Trebuie să te asiguri că aceste informații ajung numai la persoane autorizate să scaneze acest cod.

Cum protejezi datele cu caracter personal regăsite în certificatul verde COVID?

După ce am umplut rețelele de socializare cu fotografii care ne ilustrează brațul în timp ce este vaccinat, acum, e la modă o altă practică stupidă: aceea de a publica Green Pass-ul, cu tot cu codul QR. Un lucru care ar trebui evitat, scrie Il Giornale, citat de Rador.

Motivul fiind explicat clar de Guido Scorza, membru al Consiliului pentru protecția datelor cu caracter personal. Autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal a avertizat cu privire la posibilele riscuri pe care le prezintă răspândirea imaginii pe social media.

Te-ar mai interesa: Alimente bune pentru circulație. Ajută la prevenir...

Scorza a explicat pe Agenda Digitale că, codul QR al certificatului verde, absolut personal, „este o mină de date cu caracter personal invizibilă cu ochiul liber, dar lizibilă pentru oricine dorește să-şi facă afacerile noastre”. Deoarece, cu ajutorul codului se poate şti „cine suntem, dacă și când ne-am vaccinat, câte doze am făcut, tipul de vaccin, dacă am avut Covid și când, dacă am fost supuşi unui test PCR, când l-am făcut şi cu ce rezultat și multe altele “.

Te-ar mai interesa: Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a avea un ...

Pe scurt, informații care nu trebuie cunoscute de toată lumea, ci doar de poliție și de cei autorizați să le vizualizeze în caz de nevoie. Printre altele, codul QR trebuie scanat numai folosind aplicația Guvernului “care garantează că verificatorul vede doar dacă avem, sau nu, permisul verde și nu şi celelalte informații și, mai presus de toate, nu păstrează nimic în memorie”.

Te-ar mai interesa: Lucrul care a salvat cele mai multe vieți, încă de...

Care sunt riscurile?

A oferi oricui posibilitatea de a afla detalii leate de starea noastră de sănătate, ar putea determina anumite persoane să “presupună că persoana în cauză are boli care sunt incompatibile cu vaccinarea, sau pur şi simplu că este împotriva vaccinului”. Odată ce vor fi în posesul acestor informații, persoanele rău intenţionate le-ar putea folosi “pentru diferite forme de discriminare. Sau pentru escrocherii vizate, ori pentru a creea profiluri comerciale. Există posibilitatea ca aceste date să ajungă într-o bază de date vândută și comercializabilă”.

Te-ar mai interesa: De ce neapărat necesar să faci o ecografie tiroidi...

Reținem, de asemenea, că divulgarea datelor noastre personale ar putea dăuna și altor persoane, deoarece ar facilita „circulația codurilor QR false, fapt care ar obstacola obiectivul unei circulații sigure, urmărit prin certificatele verzi”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri