Din cuprinsul articolului
Pesticidele din fructe și legume pot afecta sănătatea umană, mai ales în cazul expunerii pe termen lung. Deși spălarea cu apă ajută la îndepărtarea murdăriei și a unor reziduuri, mai există câteva metode eficiente, benefice pentru sănătate. Iată despre ce este vorba.
Pesticidele sunt folosite pentru a combate dăunătorii și pentru a prelungi durata de viață a fructelor și legumelor, dar pot avea efecte nocive asupra organismului uman, dacă concentrațiile sunt mari.
Din nefericire, pesticidele pot rămâne pe coaja sau chiar în pulpa produselor, afectând sănătatea oamenilor pe termen lung. Deși aspectul impecabil al produselor poate fi tentant, este important să știm că acele fructe și legume perfect lucioase și fără imperfecțiuni ascund, adesea, un nivel ridicat de pesticide.
În cazul legumelor cu frunze multe, precum salata sau varza, contaminarea se face în special la nivelul frunzelor exterioare. De aceea, este recomandat să fie eliminate toate frunzele de la suprafață.
Apa caldă, un aliat surprinzător
Contrar opiniei populare, simpla spălare a fructelor și legumelor sub jet de apă rece nu este suficientă. Studii recente arată că spălarea cu apă caldă poate elimina între 75 și 80% dintre reziduurile de pesticide.
Pentru o eficiență sporită, se recomandă chiar înmuierea legumelor timp de câteva minute în apă călduță, eventual cu adaos de oțet sau bicarbonat de sodiu.
FDA spune că fructe și legume sunt esențiale pentru menținerea sănătății. Toate opțiunile enumerate mai jos pot contribui la diminuarea riscului de expunere la pesticide.
Este important să subliniem din nou că nu există o metodă de spălare a produselor care să garanteze 100% eficiență în eliminarea tuturor reziduurilor de pesticide, avertizează npic.orst.edu.
Cum se reduce expunerea la pesticide
- Alege produse locale, de sezon, provenite din surse sigure sau din agricultura ecologică.
- Evită fructele și legumele care arată „prea bine” – aspectul perfect poate însemna un tratament intensiv cu substanțe chimice.
- Spală atent fiecare produs, mai ales în cazul legumelor cu frunze sau a celor cu coajă comestibilă.
- Când este posibil, curăță coaja fructelor, dar nu uita că astfel pierzi și o parte din fibre și nutrienți.
- Apa caldă poate ajuta la eliminarea reziduurilor, dar pierzi din nutrienți.