Sari la conținut

Cum poți ști dacă uleiul de măsline este de calitate? „Dacă nu îți arde gâtul, nu este bun”

ulei de masline
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile uleiului de masline pentru cardiaci

Cum poți ști dacă uleiul de măsline este de calitate? De la un cunoscător de vin veți afla rapid că nu se bea doar o înghițitură de vin odată ce este turnat. De fapt, cei mai mulți experți în vin sunt de acord că există o modalitate foarte metodică de a bea un pahar din vinul preferat. 

Învârtiți paharul pentru a aera vinul, examinați nuanțele, răspândiți aromele și apoi, luați o înghițitură foarte mică, lăsând lichidul să vă acopere papilele gustative în timp ce culegeți notele subtile de căpșuni și stejar ars, în cazul unui pinot noir, de exemplu. Desigur, există o mulțime de lucruri care se află în spatele unei zile din viața unui somelier, dar acesta este esența.

Ei bine, în cazul în care nu știați, acest proces nu se aplică numai vinului, ci de fapt este destul de asemănător cu modul în care ar trebui să gustați uleiul de măsline pentru calitate.

Katerina Mountanos, un somelier greco-american de ulei de măsline a explicat pașii corespunzători pentru identificarea uleiului de măsline de bună calitate, și, „da, ar trebui să vă gâdile gâtul”, potrivit wellandgood.com

Cum să testezi uleiul de măsline pentru calitate

Potrivit lui Mountanos, nu tot uleiul de măsline este creat la fel, dar una dintre cele mai ușoare moduri de a descifra uleiul de măsline de calitate superioară este, pur și simplu, să bei o înghițitură din el. Avertisment: este asemănător cu degustarea vinului, prin aceea că veți dori să urmați câțiva pași pentru a face apelul potrivit.

Pasul 1. Pregătiți uleiul de măsline pentru degustare

„Pentru a gusta uleiul de măsline ca un expert, veți dori să vă turnați uleiul de măsline extravirgin într-un pahar mic și să încălziți puțin paharul în mână”, spune Mountanos.

Această acțiune va ajuta la eliberarea aromelor pe măsură ce lichidul începe să se încălzească puțin. Rețineți că culoarea uleiului nu este la fel de importantă pentru sesiunea dvs. de testare a gustului.

„Credeți sau nu, culoarea nu este de fapt un indicator bun pentru a stabili dacă un ulei de măsline este de înaltă calitate. De fapt, experții testatori de gust care judecă concursurile de ulei de măsline fac acest lucru în pahare opace, de obicei albastre, astfel încât degustătorii să nu fie influențați de culoarea uleiului de măsline”, spune Mountanos.

Pasul 2. Respirați toate aromele

Apoi, veți dori să învârtiți ușor uleiul de măsline în ceașcă pentru a elibera și mai multe arome și să respirați adânc din el.

„Învârtiți-l și aduceți paharul chiar la nas pentru a simți aromele”, spune Mountanos. „Uleiul de măsline adevărat ar trebui să miroasă proaspăt, ca iarbă sau ceva fructat.”

În schimb, dacă miroase a mucegai, rânced sau chiar inodor, acestea pot fi semne că uleiul de măsline a expirat sau nu este de cea mai bună calitate.

„Dacă nu îți arde gâtul, nu este bun”

Pasul 3. Analizați aromele complexe

În sfârșit, este timpul să gustăm uleiul de măsline. La fel ca la degustarea vinului, veți dori să luați o înghițitură mică și să-i lăsați să vă acopere papilele gustative.

„Aduceți uleiul de măsline extravirgin în fundul gurii cu puțin aer. Ar trebui să aibă un gust fin, dar și puțin amar.”

Dacă este făcut corect, acest lucru vă va ajuta să înțelegeți diferitele note de degustare ale uleiului. Mountanos spune că în mod ideal ar trebui să recunoașteți indicii de iarbă, fructe și migdale.

Dar aroma nu este tot ce vei dori să ții cont. De fapt, ar trebui să fiți atenți și la felul în care uleiul de măsline se simte pe limbă și pe partea din spate a gâtului în timp ce îl savurați.

„Ar trebui să aveți o ușoară arsură sau piper în partea din spate a gâtului; aceștia sunt polifenolii – sau antioxidanții – care au beneficii incredibile pentru sănătate”, spune Mountanos.

Deși uleiul de măsline poate avea un gust ușor amar de la sine, Mountanos ne asigură că nu va avea același efect asupra alimentelor. „Va adăuga o profunzime incredibilă de aromă oricărui lucru pe care îl turnați”, mai spune specialistul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel