duminică, iunie 4, 2023

Atacul de panică este o stare de aletă puternică, indusă de un anumit stimul emoțional. Acesta poate să fie declanșat în mod conștient sau nu și se activează precum un instinct de supraviețuire.

Un atac de panică poate fi o experiență foarte neplăcută. Adesea, persoanele care se confruntă cu astfel de episoade mărturisesc că a fost o experiență de panică intensă, care te face să crezi că îți vei pierde viața.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchiev...

Aceste efecte groaznice pot fi minimizate dacă știi cum să procedezi atunci când ai un atac de panică.

Sfaturi pentru gestionarea unui atac de panică

Bianca Pescaru, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, a explicat pentru Antena 3 ce ar trebui să facem dacă avem un atac de panică.

Atacul de panică reprezintă un episod brusc de teama intensă, neliniște sau anxietate care declanșează reacții fizice severe în ciuda faptului că nu există un pericol real sau o cauză aparentă.

Primul lucru important pe care este util să-l facă persoana care are un atac de panică este să conștientizeze ce i se întâmpla, şi anume că are un atac de panică. Este extrem de important să ştie ce i se întâmplă, acest lucru reducând foarte mult ruminațiile şi gândurile catastrofice legate de diverse scenarii.

Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...

Al doilea lucru la fel de util este să accepte că are un atac de panică. Să nu se lupte cu starea de facto.

Acceptarea este extrem de importantă. Cu cât acceptă că traversează un atac de panică, cu atât acesta se termină mai repede.

Să-şi accepte teama ca şi cum îşi accepta o durere de cap. Acest lucru normalizează şi desensibilizează.

Al treilea lucru important este să-şi controleze respirația. Să respire folosindu-şi mușchii abdominali, o respirație lentă care are scopul reducerii hiperventilaţiei care apare frecvent în atacul de panică (4-2-3-4).

Te-ar mai interesa: Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați pu...

Un alt lucru util în cazul unui atac de panică este ca persoana aflată în această situaţie să-şi pună întrebările potrivite.

În loc de „de ce”, ”de ce eu”, ”de ce acum/aici”, să se întrebe ”ce se întâmplă acum”, ”cum ar trebui să reacționez”.

Atenție la gânduri! Să fie gânduri de normalizare, de genul ”e ok să mă tem”, fără ”dar dacă”, fără gânduri/temeri/scenarii legate de trecut/viitor, ci focus pe aici şi acum, pe ceea ce face şi vede în jur”, explică Bianca Pescaru, psiholog.

Te-ar mai interesa: Cea mai bună modalitate pentru a avea pe masă cei ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private