Sari la conținut

Cum să ai o sarcină sănătoasă la 40 de ani

Se crede că nu există un moment perfect pentru a deveni mamă. Cu toate acestea, a rămâne însărcinată după vârsta de 35 de ani ar putea prezenta unele riscuri. Și totuși, în ultima vreme, numărul femeilor cu vârste peste 40 de ani care aduc pe lume un copil este tot mai mare.

Una dintre cele mai mari piedici în calea obținerii unei sarcini după vârsta de 40 de ani este infertilitatea. Deși, statistic vorbind, șansele conceperii pe cale naturală se reduc odată cu reducerea rezervei ovariene, numărul nașterilor în rândul femeilor din categoria 40+ este mare și pentru că multe dintre ele apelează la tratamente de fertilitate și tehnici de reproducere umană asistată.

Sarcina la 40 de ani

”Tratamentele de fertilitate înseamnă lucruri diferite pentru diferite persoane. Poate însemna de la a concepe natural în urma efectuării unor tratamente până la a obține sarcina în urma unei fertilizări in vitro cu material genetic propriu sau cu ovocite donate,” precizează dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Aproape o treime dintre femeile cu vârste peste 35 de ani solicită ajutor de la un specialist în infertilitate, iar numărul lor crește odată cu vârsta. Astfel, jumătate dintre cele cu vârsta de 40 de ani au avut nevoie de diferite tratamente de fertilitate.

Vârsta reprezintă și un important factor de risc pentru avortul spontan, risc care crește odată cu aceasta, potrivit medicului ginecolog. Iar riscul are legătură cu faptul că, după vârsta de 40 de ani, probabilitatea ca femeia să sufere de o afecțiune cronică este mai mare decât era în anii anteriori.

”Ne referim la afecțiuni cu incidență mare în rândul populației, cum este diabetul, hipertensiunea sau boala tiroidiană. Toate acestea pot determina – în afara avortului spontan, în primele 20 de săptămâni de gestație – complicații ale sarcinii, pierderea acesteia sau chiar nașterea de făt mort,” atrage atenția dr. Vythoulkas.

Vârsta maternă și riscul de sindrom Down

O sarcină după 40 de ani are mai multe șanse de a fi una sănătoasă printr-o corectă gestionare a afecțiunilor cronice existente, ceea ce duce la reducerea la minim a riscurilor de complicații. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, este esențială o vizită la medic înainte de planificarea sarcinii.

Astfel, medicul va putea revizui schema de tratament pe care viitoarea mămică o urmează, asigurându-se că medicamentele administrate sunt compatibile cu sarcina. Va fi nevoie chiar și de o perioadă de timp în care să se poată urmări dacă noul tratament (în cazul în care s-a decis schimbarea lui) funcționează cel puțin la fel de bine ca cel vechi.

”Un alt lucru deosebit de important pentru femeile cu vârste peste 40 de ani care obțin o sarcină, indiferent prin ce metode, natural sau prin tehnici de reproducere umană asistată, îl reprezintă efectuarea testelor genetice. Și asta pentru că vârsta maternă este unul dintre factorii de risc pentru sindromul Down. Screeningul genetic nu va indica însă cu certitudine că bebelușul are sau nu o problemă genetică, dar va putea oferi un răspuns clar cu privire la riscul existent,” conchide medicul ginecolog.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel