Sari la conținut

Cum se face corect SPOVEDANIA în Postul Mare. „Este una dintre poruncile bisericeşti”

despre reincarnare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
fost preot, despre reincarnare

Cum se face corect SPOVEDANIA în Postul Mare. Postul Mare sau Postul Paştilor începe pe 27 februarie și se termină pe 15 aprilie. Este cel mai aspru şi mai lung post din calendarul ortodox. După cele șase săptămâni de rugăciune, post şi fapte bune, creştinul va întâmpina marea sărbătoare a Învierii Domnului, a biruinţei vieţii asupra morţii.

Sfinţii Părinţi au o serie de recomandări în ceea ce priveşte pregătirea credincioşilor pentru perioada Postului Mare.

„Voind să posteşti, să nu ai chipul trist, precum iudeii, ci la arătare să fii vesel aşa cum spune Evanghelia: Când Postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, că ei îşi smolesc feţele ca să arate oamenilor că postesc. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şu faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”, scrie Sfântul Vasile cel Mare.

În acest post nu se mănâncă: lapte, brânză, carne, ci numai legume fierte (fără grăsimi) şi fructe. În zilele de dezlegare este permis untdelemnul şi vinul, adică: sâmbăta, duminica, la 9 martie (Sfinții 40 de Mucenici), la 25 martie (Buna Vestire), când este şi dezlegare la peşte, ca şi în Duminica Floriilor, potrivit Adevărul.

De asemenea, părinţii Bisericii le recomandă credincioşilor ca înainte de a posti să-şi cureţe sufletul de orice sentiment de ură şi minciună.

„Cel care în inima sa are minciună, ură şi osândire, acela să-şi curăţească mai înainte sufletul, şi atunci a păşit deja către post şi către rugăciune” (Sfântul Efrem Sirul).

Rânduielile bisericeşti sunt foarte stricte când vine vorba de comportamentul credincioşilor în perioadele de post.

„Nu se cuvine a ţine nunţi sau zile de naştere în Patruzecime.”

Cum se face corect Spovedania în Postul Mare

Preoții spun că spovedania se poate face oricând, nu este neapărat nevoie să aşteptăm o perioadă de post pentru a ne mărturisi păcatele.

,,Să ne spovedim şi să ne cuminecăm în fiecare din cele patru posturi mari de peste an ori, dacă nu putem, cel puţin o dată pe an, în postul Sfintelor Paşti”, arată preotul profesor Nicolae Necula în volumul „Biserică şi Cult pe înţelesul tuturor”.

Spovedania cel puţin o dată pe an, în Postul Paştelui, este una dintre poruncile bisericeşti.

Cu toate acestea, teologul atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac mulţi credincioşi în timpul Postului Mare: lasă spovedania pentru ultima săptămână din post – Săptămâna Patimilor – când preoţii au un program liturgic încărcat.

„Se ştie că ultima săptămână, a Patimilor, este plină de slujbe bisericeşti foarte importante, cum sunt spre exemplu Deniile. În această săptămână preotul nu mai găseşte timp şi pentru spovedit. Dacă noi îl aglomerăm sau îl asaltăm cu spovedania în ultimele zile, facem o mare greşeală, fiindcă, fiind nevoit să îi spovedească pe toţi, nu mai are timp să îi consulte pe fiecare în parte, şi atunci spovedania devine formalistă şi incompletă”, atrage atenţia părintele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel