Sari la conținut

Cum se manifestă varianta Omicron: Medicul african care a descoperit-o: ”Simptomele sunt atât de diferite dar…”

Simptome Omicron. Primul medic sud-african care a alertat autoritățile despre pacienții cu varianta omicron a declarat pentru The Telegraph că simptomele noii variante sunt neobișnuite și diferite.

Dr. Angelique Coetzee a spus că s-a gândit pentru prima dată cu privire la posibilitatea unei noi variante atunci când pacienții pe care i-a consultat în cabinetul ei privat din Pretoria au început să vină la începutul acestei luni cu simptome de Covid-19 diferite.

Printre aceștia se aflau tineri de diferite medii și etnii, cu oboseală intensă și un copil de șase ani, cu o frecvență foarte mare a pulsului. Niciunul nu a s-a confruntat cu pierderea gustului sau a mirosului.

Simptomele noii variante

„Simptomele lor erau atât de diferite și atât de ușoare față de cele pe care le tratasem înainte”, a spus dr. Coetzee, un medic generalist în vârstă de 33 de ani, care conduce Asociația Medicală din Africa de Sud.

Pe 18 noiembrie, când patru membri ai familiei, al căror simptom era epuizarea, au fost testați pozitiv pentru Covid-19  ea a informat comitetul consultativ pentru vaccinare.

Potrivit medicului, aproximativ 20 dintre pacienții ei au fost testați pozitiv pentru Covid-19, cu simptome ale noii variante. Erau în mare parte bărbați sănătoși care se „simțeau extrem de obosiți”. Aproximativ jumătate erau nevaccinați.

„Am avut un caz foarte interesant, un copil, de vreo șase ani, cu temperatură și o frecvență foarte mare a pulsului. Am urmărit-o și două zile mai târziu, era mult mai bine”, spune Dr Coetzee.

Dr Coetzee, care a informat alte asociații medicale africane sâmbătă, a precizat că pacienții ei erau toți sănătoși și era îngrijorată că noua variantă ar putea afecta în continuare persoanele în vârstă – cu comorbidități precum diabetul sau bolile de inimă – mult mai greu.

Persoanele în vârstă, la risc

„Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze acum este că, atunci când persoanele mai în vârstă, nevaccinate sunt infectate cu noua variantă, vom vedea mulți oameni cu o [formă] severă a bolii”, a spus medicul.

Varianta B.1.1.529, numită acum omicron, a fost identificată pentru prima dată în Botswana pe 11 noiembrie. Acum a fost detectată în Marea Britanie, precum și în Africa de Sud, Israel, Țările de Jos, Hong Kong, Belgia și Italia.

Este cea mai mutantă formă de Covid-19 descoperită până acum, cu 32 de mutații ale proteinei spike. Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că mutațiile îi pot permite să evite vaccinurile existente și să se răspândească rapid.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel