Sari la conținut

Cum se pun la conservat fructele și legumele, pentru iarnă, ca să își păstreze vitaminele. Fără zahăr și oțet!

murături
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
gogosari cu vinete

Toamna vine cu o mare diversitate de legume şi fructe şi ne dorim să ne bucurăm de ele şi în timpul iernii. Tehnica conservării este una veche și nu vorbim de conservarea produselor așa cum se face ea în supermarket, ci de modalitatea prin care bunicii noștri păstrau legumele sub formă de murături și fructele sub formă de gemuri.

”Din păcate, astăzi folosim oţet şi zahăr pentru conservare, ambele variante fiind cel puţin nesănătoase”, subliniază dr. Florin Bălănică. El vine, însă, și cu soluția pentru această dilemă: „Dacă doriți să păstrați pentru iarnă fructe și legume, congelarea este o soluție bună”.

Doctorul zilei: Cum congelam fructele și legumele pentru a nu pierde o cantitate mare de nutrient?

-Dr. Florin Bălănică: Acestea se spală cu apă rece, la maximimum câteva ore după cules şi se pun în pungi în cantitatea care se consumă la o masă sau pentru o mâncare. Nu este indicat să consumăm produse congelate şi decongelate frecvent. Este mai bine să consumăm un produs congelat corect, decât un produs aparent proaspăt, dar care a stat timp îndelungat pe tarabă sau raft.

Niciun pic de zahăr adaos la gemuri și compoturi

– Pentru dulcețuri?

– Pentru gemuri folosiţi fructe proaspete, fierte la foc mic şi conservați cu zeamă de lămâie. Mai apoi, până când gemul s-a răcit, turnaţi-l în borcane uscate şi curate, umplute cât mai mult posibil, dar fără să atingă capacul. Închideţi capacul când s-au răcit, înfăşuraţi-le într-o cârpă curată şi fierbeţi-le într-un vas încăpă- tor, exact aşa cum făcea bunica. Nu se strică, nu-şi schimbă gustul şi îl puteţi păstra până anul viitor. Gemul are un gust plăcut, acrişor şi poate fi folosit că atare, sau pentru dulciuri sănătoase. Zahărul este doar cel conținut de fructe.

Rețeta expertului: cum pune el murăturile

– Doctorul zilei: Cum punem murături?

– Dr. Florin Bălănică: Sugerez pacienților mei să pună murăturile numai în saramură, dacă nu există nicio contraindicație pentru consumul de sare. Folosiți în special legume de culoare verde, cum ar fi castraveți, varză, gogonele, dovlecei și ardei iute.

Nu uitați că ardeiul iute este calorie negativă și-l putem consumă tot timpul anului, atât crud, cât și murat. Legumele proaspete pot fi înlocuite în sezonul rece cu murături, fiind o variantă mult mai sănătoasă decât legumele de import. Repet, acestea sunt culese necoapte și suferă un proces de conservare pentru transport și depozitare. Totodată,dacă provin din țări a căror legislație nu prevede controlul strict al pesticidelor, ne pot face chiar mult rău. Omul modern își pierde încet încet adaptarea la mediu.

Ne depărtăm de natură și de firesc, iar anotimpurile ne pot fi prieten sau dușman. Echilibrul și varietatea sunt cheia unei vieți sănătoase, dar mai înainte de toate sănătatea pornește de la educație. Fără să știm și să experimentăm, vom mișca ceva numai când boală s-a declanșat. Iar atunci poate să fie mult prea târziu. Stilul de viață nu este o sintagma la modă, sau de fițe, ci este cheia unei vieți în sănătate. Mai mult de 70% din bolile de care suferim și ne sfârșim se datorează modului în care trăim.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel