Sari la conținut

Cum se resimte menopauza? Dana Săvuică: „E un șoc atunci când apare”

Cum se resimte menopauza? Menopauza este o experiență foarte personală. În timp ce unele femei au simptome ușoare, altele prezintă efecte neplăcute și persistente, atât fizice, cât și psihologice.

 Perioada cea mai frecventă în care apare menopauza

Menopauza este acea perioada din viața femeilor în care ciclurile menstruale încetează, având ca rezultat dispariția definitivă a funcției de reproducere.

Menopauza nu este o boală

Perioada cea mai frecventă în care apare menopauza este între 45 și 55 de ani. Însă vârsta poate varia în funcție de particulitățile hormonale ale organismului feminin. Iar ce este cel mai important de reținut este faptul că menopauza nu este o boală, dar și că simptomele dispar treptat și pot fi ameliorate cu puțin ajutor, uneori din partea unui medic, alteori chiar din partea familiei și a cercului de apropiați.

Simptome neplăcute

Apar bufeurile, creșterea în greutate sau pierderea elasticității pielii. Ca urmare a scăderii nivelului de estrogen, iar acestea își pot face apariția chiar și cu 4-5 ani înaintea instalării menopauzei, în perioada numită perimenopauză, dar și cu un nivel emoțional mai ridicat.

De altfel, această stare fiziologică este diagnosticată atunci când, după o perioadă de 12 luni, menstruația este absentă, existând și situații în care menopauza instalându-se brusc, pe fondul unui stres emoțional, sau progresiv, prin cicluri menstruale neregulate.

Menopauza naturală

  • Datorată declinului natural al numărului de foliculi ovarieni; menopauza precoce – cu apariție înaintea vârstei de 45 de ani; menopauza iatrogenă – având următoarele cauze: post-chirurgicală – post-ovarectomie, indiferent de statusul uterului, post-radioterapie – efectuată la nivel de ovar uter, colon sau os, post-chimioterapie – în marea majoritate a regimurilor terapeutice, femeile tinere fiind cele mai vulnerabile, post-medicație – post-terapie cu medicamente antiestrogenice.

Perimenopauza

  • Perioada de instalare a menopauzei poate dura de la 8 până la 10 ani – perimenopauza – în care semnele pot fi progresive, către menopauză, caracterizate prin neregularitatea ciclurilor menstruale, în jurul vârstei de 40 de ani. Unele femei observă schimbări, începând încă de la vârsta de 30 de ani. Nivelul de estrogen – principalul hormon feminin – este inconstant în perioada de perimenopauză.

Cum se resimte menopauza? Dana Săvuică: „E un șoc atunci când apare”

Dana Săvuică a vorbit despre menopauză, un subiect considerat încă tabu și sensibil pentru multe dintre femeile din România, chiar și în anul 2022, dar și despre simptomele pe care aceasta la experimentat începând de acum 5 ani, când a intrat în noua etapă a vieții.

Invitată la emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV, Dana Săvuică a mărturisit că simptomele specifice menopauzei le-a resimțit de la 47 de ani. Ea spune că a început mult mai devreme decât este vârsta medie în cazul femeilor caucaziene, considerată la 52 de ani.

Dana Săvuică, 52 de ani, le-a împărtășit femeilor din experiența ei și le-a sfătuit să fie atente la primele semnale și să meargă la dermatolog, endocrinolog și ginecolog.

”Menopauza ține de fiecare femeie în parte. Simptomele sunt diferite, reacțiile sunt diferite și mai ales reacțiile psihice. Într-adevăr e un șoc atunci când apare menopauza, dar noi suntem atât de concentrate la ceea ce se întâmplă în viața noastră de zi cu zi, încât nu simțim simptomele de perimenopauză. Atenție, menopauza are două faze: perimenopauza și postmenopauza. La perimenopauză avem acele simptome care se instalează încet-încet și apar și cu doi ani înaintea menopauzei. (…)

Din păcate, studiile arată că menopauza se instalează de timpuriu acum. Dacă atunci când eram eu adolescentă se vorbea de menopauză la femeia aceea trecută de 50, 60 de ani, acum există femei care și la 40 de ani pot intra la menopauză. Este și o chestie genetică, dar ține și de factori externi precum: starea psihică, emoțională, oboseală, stres, traume. De exemplu, eu am simțit prima dată schimbarea texturii pielii mele. La 47 de ani, am început să am primele simptome”, a povestit vedeta la Pro TV.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel