luni, decembrie 6, 2021

La începutul acestei săptămâni, un botoșănean de 58 de ani a murit, după ce a ajuns la spital cu suspiciune de leptospiroză.

Leptospiroza este o boală infecţioasă provocată de o bacterie din genul Leptospira.
Boala se caracterizează prin următoarele semne şi simptome: febră, frisoane, dureri de cap (cefalee), dureri musculare, vărsături, icter (coloraţia galbenă a sclerelor şi a tegumentului), hiperemie conjuctivală (ochii roşii), dureri abdominale.

Te-ar mai interesa: Vitamina responsabilă pentru combaterea anemiei! A...

Dacă pacientul nu se prezintă la medic pentru diagnostic şi tratament boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, ficatului, care pot duce la deces. Multe din simptomele bolii sunt asemănătoare altor boli (hepatita acută virală, meningita acută, viroza acută respiratorie) şi numai medicul poate pune diagnosticul corect după efectuarea analizelor de laborator.

Cum se transmite boala?

Leptospiroza este o antropozoonoză, o boală care se transmite de la animale la om. De obicei boala apare ca urmare a contactului cu apa în care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroză sau purtătoare de bacterii din genul Leptospira. Multe mamifere pot fi purtătoare sănătoase de leptospira: porcul, câinele, şobolanii etc.

Te-ar mai interesa: Băutura care ține de foame 2-3 ore, dar ajută la s...

Oamenii se îmbolnăvesc prin contactul cu animalele bolnave (de exemplu muncitorii din fermele de porci pentru care leptospiroza este o boală profesională), contactul cu apa contaminată cu urina animalelor infectate (îmbăierea în bălţi, lacuri, canale de irigaţie, râuri), ingestia alimentelor contaminate cu urina animalelor infectate (de către şobolani de exemplu).

Leptospira pătrunde în organism prin piele, mucoasa nazală şi oculară sau prin alimentele sau apa de băut contaminate cu Leptospira. Boala nu se transmite de la om la om. Perioada de incubaţie a bolii (de la contactul cu sursa de infecţie şi până la apariţia semnelor de boală) variază între 2 zile şi 2 săptămâni.

Te-ar mai interesa: Virulența noii variante Omicron, în comparație cu ...

Răspândirea bolii

Leptospiroza este răspândită pe tot globul dar mai frecvent în zonele tropicale şi temperate. Apare frecvent la persoanele care lucrează în crescătoriile de porci, medici veterinari, pescari, militari, muncitori la canalizare, muncitori agricoli în special în orezării, fermele de vaci etc.

Boala poate apare la turiştii care stau în cort, pe sol contaminat sau lângă o apă contaminată, la cei care practică sporturi pe sol contaminat sau apă contaminată.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să faci în caz de infarct înainte să vi...

De asemenea boala poate apare la persoanele care se îmbăiază în lacuri, râuri şi canale de irigaţie contaminate sau care au intrat în apele de inundaţii.

Cum poate fi prevenită boala?

Îmbăierea trebuie să se facă numai în ştrandurile special amenajate.
Alimentele, apa potabilă, trebuie ferite de contactul cu animalele şi în special rozătoare (şoareci, şobolani).

Persoanele expuse la îmbolnăvire prin profesie sau activităţi recreative în zone posibil contaminate cu leptospira trebuie să ia măsuri specifice de protecţie (echipament de protecţie, încălţăminte impermeabilă).

Te-ar mai interesa: Avertisment dur: Următoarea pandemie ar putea fi m...

Cum se recunoaşte boala?

Persoanele suspecte de leptospiroză pot prezenta următoarele simptome: febră, cefalee, curbatură (dureri musculare), dureri abdominale, icter sclerotegumentar, hiperemie conjuctivală, trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie pentru diagnostic şi internare într-un serviciu specializat de boli infecţioase.

Cum se tratează boala?

Leptospiroza este o boală care poate fi tratată, de aceea persoanele care ştiu că au staţionat în zone posibil contaminate sau au făcut baie în râuri, lacuri canale de irigaţie, sau au la domiciliu o infestaţie mare cu rozătoare (şobolani, şoareci), în caz că prezintă simptomele descrise trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie pentru diagnostic şi internare într-un serviciu specializat de boli infecţioase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri