Sari la conținut

Cum supraviețuiești în caz de atac nuclear? ERMETIZARE eficientă împotriva radiațiilor, TRUSĂ de urgență, ASCUNZĂTOARE ideală

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
13.000 de arme nucleare există în lume

Pregătirea casei în caz de atac nuclear: ERMETIZARE eficientă, TRUSĂ de urgență, ASCUNZĂTOARE ideală

Evenimentele dramatice care se desfășoară la doar câțiva kilometri de granițile țării noastre au tras un semnal de alarmă asupra necesității informării populației în legătură cu eventualitatea unui atac nuclear declanșat de Rusia.

CasaDex.ro vine cu o serie de recomandari de pregatire a casei pentru eventualitatea unui atac nuclear ce poate fi declansat de catre Rusia.

Pregătirea casei în caz de atac nuclear: ERMETIZARE eficientă impotriva radiatiilor

  • Sa ne asiguram ca locuinta poate fi inchisa cat mai ermetic posibil, pentru a nu permite radiatiilor emise in urma unui atac nuclear sa patrunda in interior. Daca ferestrele casei sau apartamentului nu sunt din termopan si nu se inchid etans pot fi acoperite cu o folie de plastic fixata cu stinghii din lemn de jur imprejurul ferestrelor. Ideal este ca folia sa se monteze in exterior, insa acest lucru nu poate fi realizat in cazul apartamentelor situate la etajele superioare, unde folia se va aplica in interior. Si sigilarea cu banda adeziva a spatiilor prin care aerul patrunde din exterior in interior poate fi o solutie rapida de etansare.
  • Pentru a preveni patrunderea aerului contaminat in interiorul locuintei este important ca pe perioada in care nivelul radiatiilor se va mentine ridicat sa nu folosim aparatele de aer conditionat si sa sigilam cat mai etans toate gurile prin care aerul poate patrunde in casa. Cei care locuiesc la casa si au seminee sau sobe, trebuie sa sigileze neaparat gurile acestora. Nu trebuie omise hotele de bucatarie si gurile de ventilatie din zona centralelor termice de apartament.

Ascunzatoarea ideala in caz de razboi si atac nuclear:

Adaposturile antiatomice sau bunkerele antiaeriene au fost construite special pentru a proteja cetatenii in caz de razboi. Din pacate insa numarul acestora este insuficient pentru toti romanii si, in plus, nu toata lumea are adaposturi antiaeriene in imediata apropiere, desi ar trebui ca fiecare cladire sa aiba un astfel de spatiu in care locatarii sa se puna la adapost.

Cei care locuiesc la casa pe pamant si au beciuri bine construite si bine dotate, se pot adaposti acolo pe durata unui atac nuclear, cu conditia sa le etanseze cat mai ermetic.

In varianta ideala, beciul ar trebui sa aiba intrarea direct din casa, in acest fel pe toata perioada izolarii fortate cei adapostiti vor putea avea acces si la baie, fara sa fie nevoiti sa ia contact cu exteriorul si, in plus, vor putea beneficia de volumul de aer din interiorul casei.

TRUSA de urgență

  • Apa potabila pentru cel putin 2 saptamani. Ideal este ca fiecare membru al familiei sa aiba asigurati un necesar de 2 litri de apa potabila pe zi. Pe langa apa potabila, e bine sa se ia in considerare si o rezerva de apa menajera.
  • Alimente neperisabile ce pot fi consumate fara o preparare termica anterioara: conserve de legume, conserve de peste si carne, biscuiti, pesmeti, fursecuri, fructe deshidratate, lapte UHT, nuci, alune, ciocolata, zacusca si diverse conserve preparate in casa etc.
  • Alimente neperisabile care necesita preparare termica: orez, fasole, cartofi, malai, paste etc. Acestea vor putea fi utilizate si in diverse preparate gatite doar daca situatia nu va impune debransarea locuintei de la reteaua de gaze sau curent electric.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel