Sari la conținut

Cum transformi usturoiul în medicament. Cristian Mărgărit: Îl lăsăm așa zece minute

usturoi crud
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Cu aroma sa puternică și mirosul intens, usturoiul este unul dintre acele alimente care aproape că ar putea fi considerat atât un condiment, cât și un medicament. Asta pentru că calitățile sale nutritive și efectele sale pozitive nu se termină.

Usturoiul este unul dintre acele ingrediente care nu pot lipsi în bucătărie. De fapt, prezența sa în gastronomie datează de mii de ani. Fie că este crud sau gătit în sosuri, cartofi prăjiți, garnituri, usturoiul face parte din cartea universală de rețete prin propriile sale merite.

Cristian Mărgărit a dezvăluit cum putem ajunge să ne bucurăm de beneficiile usturoiul. Este important să rețineți că usturoiul nu aduce doar beneficii, ci și efecte negative. Iată cum ajungem să ne bucurăm de beneficii:

„Curățăm usturoiul, îl strivim, iar apoi îl lăsăm așa zece minute pentru ca enzimele care ajută protecția cardiovasculară să se activeze. Nu-l mâncăm imediat. L-ai stors și îl lași un pic înainte să-l mănânci.

Japonezii îl lasă șase luni-un an și rezultă medicamente din această mișcare, dar noi nu avem atâta timp atunci când facem niște ouă ochiuri”, a zis Cristian Mărgărit la Antena 1.

„Cu cât îl spargi mai bine, ca de mujdei, cu atât va acționa mai bine oxigenul pentru că el trebuie să intre în contact cu oxigenul”, a mai spus nutriționistul.

„Este bine să alegem usturoi mai mic. Cu cât legumele și fructele sunt mai mici, cu atât sunt mai bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Usturoiul trebuie să fie mic, dar puternic pentru a ne aduce mai multe beneficii în dietă”, a subliniat Cristian Mărgărit la Antena 1, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.

Usturoiul are și efecte negative

Atenție! Nutriționistul subliniază că există și anumite interdicții în ceea ce privește consumul usturoiul.

„Dacă îl mâncăm seara și crud, este posibil să dea acea aciditate, să vină înapoi. Deși are o mulțime de beneficii cum ar fi că ajută în combaterea diabetului, scade tensiunea arterială, ajută foarte mult vasele de sânge, previne bolile cardiovasculare, are și un efect ușor toxic asupra sistemului nervos.

La piloți, sportivi, șoferi, cu o zi-două înainte de o acțiune specifică activității lor, fără ceapă și usturoi! Acestea două au substanțe pe bază de sulf care îți reduc reflexele. Piloții de vânătoare americani au interdicție 72 de ore înainte de misiune. Dacă vrem să ne relaxăm sau să dormim mai bine, mâncăm ceapă sau usturoi”, a mai zis Cristian Mărgărit.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel