Sari la conținut

Cum tratezi febra musculară, în mod natural? Sfaturi utile de la experții în fitness

slăbiciunea musculară
Sursa: Unsplash

Febra musculară se caracterizează prin senzația de disconfort la nivelul mușchilor după o activitate fizică intensă. Aceasta provoacă dureri puternice în special persoanelor care nu sunt obișnuite cu acest tip de activitate și nu au organismul antrenat. De regulă, febra musculară apare la 8-24 de ore după efort ți atinge pragul maxim in 24-72 de ore. Aceasta poate fi resimțită 5-7 zile, după efort, reducându-și treptat intensitatea.

Se pare că aceasta se dezvoltă ca urmare a formării unor leziuni la nivelul mușchilor în timpul activității fizice. Durerea resimțită va depinde în mod difert de intensitatea și durata efortului fizic depus. Deși aceste simptome se pot ameliora cu produse farmaceutice, există anumite metode naturale pe care le poți aplica oricând.

Cum poți ameliora febra musculară?

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness explică ce trebuie să faci atunci când ai febră musculară pentru a ameliora simtpmele rapid, în mod natural.

Masaj.

Febra musculară trece mai ușor dacă mergi regulat la ședințe de masaj terapeutic. Pentru a scapă de febra musculara și a te reface rapid, masajul profund, de tip deep tissue este ideal. Deși poate să fie relativ dureros, masajul terapeutic te ajută să scapi de contracturile musculare și ajută procesul de refacere de după efort.

Baie cu săruri de magneziu.

După antrenament ia-ți răgazul de a te relaxa într-o cadă cu apă călduță, îmbogățită cu săruri de magneziu sau sare Epsom. Magneziul te ajută să scapi de crampele musculare și de cârcei, iar adăugat în apa de baie te ajută să te relaxezi și să scapi mai rapid de febra musculară. Pentru o terapie completă de relaxare poți adaugă uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatorii, cum sunt cele de rozmarin, mușețel, ienupăr sau eucalipt. De asemenea, după baie poți aplica un gel de arnică montană, plantă cu excelente proprietăți antiinflamatoare.

Alimentația corectă.

Asta înseamnă administrarea strategică a proteinelor pentru a reface organismul după efort. Optează pentru produse specifice de refacere post-efort dacă faci exerciții intense și asigură-te că ai în meniu măcar 1 gram de proteină per kilogram-corp.

Continuă să te miști!

Deși te chinuie febra musculară, pentru a scăpa de ea este indicat să faci un antrenament ușor. Mergi la o tură domoală de alergare, la un antrenament cardio ușor sau la o clasă de pilates pentru începători, toate te vor ajuta să scapi mai repede de febra musculară.

Nu uita că febra musculară e absolut normală la începutul unui program de exerciții, dar în timp devine suportabilă și ușor de gestionat, așa că dozează-ți efortul în primele zile și ai răbdare. O să treacă și febra musculară și va începe acea perioadă în care sportul devine ceva plăcut și energizant”, a scris Cori Grămescu pe Facebook.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel