Sari la conținut

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Telefon mobil la volan
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Telefonul mobil la volan

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări au descoperit că persoanele care de obicei trimite mesaje text și conduc sunt asociate într-un grad foarte mare cu comportamentul psihopat.

Noile date sunt obținute din interviuri cu aproape 1.000 de șoferi germani. Sondajul lor a arătat că 61% dintre participanți au recunoscut că își folosesc smartphone-ul în timp ce conduc cel puțin ocazional. 

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Alături de legăturile cu teama de a pierde și comportamentul antisocial, utilizatorii problematici de smartphone-uri (PSU) au evocat trei trăsături negative cunoscute sub denumirea de „triada întunecată”: narcisism, machiavelianism și psihopatie. Cercetări fără legătură le-au conectat recent și la șoferii cu mașini în mod deliberat zgomotoase.

„Utilizarea problematică a smartphone-ului este un predictor excelent, indiferent de trăsăturile de personalitate ale Triadei Întunecate”, au scris autorii studiului, adăugând o potențială prescripție pentru abordarea problemei.

„Deoarece acest factor poate fi schimbat mai ușor decât personalitatea, PSU ar trebui să fie vizat în intervenții de siguranță publică, instruire de conducere și evaluare medical-psihologică impusă de instanță a aptitudinii șoferului.”

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că trăsăturile psihopatice erau un bun predictor al faptului că cineva ar fi comis o infracțiune rutieră. Pentru cineva cu un scor minim de psihopatie de unu, cercetătorii prevăd că există o probabilitate de 9,89% ca acesta să fi comis o infracțiune de conducere în ultimele 12 luni.

Pentru cineva cu un nivel mediu de psihopatie, probabilitatea de a fi comis o infracțiune la conducere este de 24%. Aceasta se ridică la o șansă de 56% pentru un scor de psihopatie de 4,33, care a fost cel mai mare scor măsurat de cercetători.

Echipa de cercetare a propus și alte modalități de a reduce utilizarea obișnuită a telefoanelor mobile.

„Ar putea fi o strategie bună de a ajuta oamenii să-și reducă sursa de alimentare în viața de zi cu zi, ceea ce ar trebui să scadă indirect șansele de a-și folosi telefoanele pe drum și să prevină accidentele și accidentele fatale.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel