Sari la conținut

Când nu poți conduce dacă suferi de diabet? Ce se întâmplă, de fapt, în corpul unui șofer

șofer

Aproximativ 415 milioane de adulți suferă de diabet și se estimează că până în 2040 numărul acestora va ajunge la 642 de milioane, potrivit Federației Internaționale de Diabet (IDF).

Când poate afecta diabetul șofatul și când este indicat să nu conduceți?

DGT avertizează că diabetul poate avea mai multe consecințe care interferează cu siguranța la volan. Hipoglicemia și hipoglicemia severă sunt primele dintre acestea și cele cu cele mai imediate efecte, în timp ce tulburările de vedere sau neuropatice rezultate din diabet pot ajunge, de asemenea, să afecteze siguranța la volan.

În spatele statisticilor celui mai experimentat pilot din Formula E – Lucas di GrassiÎn spatele statisticilor celui mai experimentat pilot din Formula E – Lucas di Grassi

În ceea ce privește tipul de diabet care împiedică conducerea, DGT subliniază că diabetul de tip I este considerat a avea un risc mai mare de accidente decât cel de tip II, deși principalul risc este reprezentat de dificultatea de a detecta situațiile de hipoglicemie, care pot duce la un accident.

Când nu poți conduce dacă suferi de diabet

Fundația Mapfre face trimitere la Regulamentul pentru șoferi pentru a confirma dacă este sau nu posibil să conduci în timp ce suferi de diabet.

Regulamentul se referă la diabetul zaharat, sau de tip II, și precizează că „nu trebuie să existe diabet zaharat cu instabilitate metabolică severă care să necesite îngrijiri spitalicești și nici diabet zaharat care să fie tratat cu insulină sau medicamente hipoglicemiante” pentru a putea conduce. Cu alte cuvinte, dacă suferim de aceste afecțiuni, cel mai probabil nu vom putea conduce.

Hipoglicemia severă este factorul cel mai asociat cu accidentele de circulație și poate fi motivul pentru care nu putem conduce dacă suferim de diabet. Conform regulamentului, dacă în ultimul an ați suferit episoade repetate de hipoglicemie acută sau de alterări metabolice cu pierderea cunoștinței, nu puteți conduce nici măcar cu adaptări sau restricții de utilizare a autovehiculelor.

Pe de altă parte, dacă urmați un tratament cu insulină sau cu medicamente hipoglicemiante, trebuie să aveți un raport medical relevant care să ateste că boala este sub control și că nu afectează siguranța la volan. Cu excepția cazului în care se prevede altfel, perioada de valabilitate a permisului de conducere B este de cinci ani.

Sfaturi pentru conducătorii auto bolnavi de diabet

În plus față de aceste indicații reflectate în regulament, DGT oferă o serie de sfaturi și criterii de urmat în cazul în care se suferă de diabet și se conduce:

  • Efectuați verificări ale glicemiei înainte de începerea călătoriei.
  • Nu conduceți dacă nivelurile sunt prea scăzute.
  • Învățați să cunoașteți simptomele hipoglicemiei și evitați circumstanțele care o provoacă.
  • Transportați în mașină alimente bogate în carbohidrați (biscuiți, dulciuri, suc de fructe etc.).
  • Când călătoriți, protejați medicamentele de schimbările de temperatură.
  • Fiți extrem de precauți după modificarea dozelor sau a tratamentului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel