Sari la conținut

Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari personalități. „A ținut România sănătoasă!” Ce le reproșează autorităților

Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari personalități. „A ținut România sănătoasă!” Ce le reproșează autorităților.

Marți dimineață, o veste tristă făcea înconjorul României. Medicul care a inventat vaccinul Polidin a murit la venerabila vârstă de 94 de ani. Invenția medicului a salvat milioane de vieți.

Decesul doctorului Sylvia Hoişie a fost anunţat de comunitatea evreilor din Iaşi. Cauza exactă a decesului nu se cunoaște cu exactitate.

Slujba de înmormântare a celei supranumite „mama Polidinului” va avea loc vineri, 27 mai, la ora 11.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iaşi.

Din păcate, în afara unor condoleanțe sporadice, moartea medicului Sylvia Hoișie a făcut „vâlvă” doar preț de câteva ore. Cât despre viața acestui om dedicat, nu există decât uitare și dezinteres din partea statului român.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari personalități. „A ținut România sănătoasă!”

Este și ceea ce reproșează Dan Negru autorităților, într-o postare publicată pe pagina de Facebook. Omul de televiziune deplânge lipsa de interes a celor de la putere atât pentru oamenii valoroși ai țării, cât și pentru instituțiile românești care făceau performanță și care acum sunt lăsate în paragină.

„O singură dată i-am pronunțat numele pe o scenă la Iași pentru că știam ca acolo locuia. Sper rușinea mea e tot ce am putut sa fac pentru Silvia Hoisie, creatoarea vaccinului care a ținut România sănătoasă : Polidin.

In testele vaccinului, in 1966, toată echipa și-a injectat zilnic 2 ml de vaccin timp de șase zile. A funcționat.

De atunci, din 1966 pana in 2012 Polidinul s-a produs la Institutul Cantacuzino și a tinut România sănătoasă.

Apoi, an după an, guvernele, din toate partidele, au omorât institutul Cantacuzino.

Acum câțiva ani era, încă, unul dintre cele 11 institute din lume care produceau vaccinuri antigripale. Apoi, cu complicitatea alor noștri, l-au omorât.

Ieri, la 94 de ani, a murit și Silvia Hoisie, creatoarea Polidinului.

Rămâne vorba lui Arghezi :

„România nu e o ţară, e o afacere!””, a scris Dan Negru.

Sylvia Hoișie inainte sa moara

Cine a fost Sylvia Hoișie, supranumită „doamna doctor Polidin”?

 Sylvia Hoişie s-a născut în 1928, la Câmpulung Moldovenesc,  într-o familie modestă. În oraşul natal a reuşit să termine doar primele două clase gimnaziale, căci legile antievreieşti ale legionarilor începeau să intre în vigoare.

Atunci când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie, inventatoarea vaccinului Polidin, a fost deportată cu întreaga familie în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, unde a petrecut 4 ani într-un lagăr. Când a fost eliberată, s-a întors în România.

„Era începutul lunii octombrie 1941, când s-a adeverit zvonul că vom fi deportaţi. Nu ştiam unde, nu ştiam de ce. Au fost adunaţi toţi evreii şi chemaţi direct în triajul gării. Peste tot pe străzi erau afişe în care se spunea că evreii trebuie să meargă direct la gară. Cu noi erau şi bunicii noştri, care aveau peste 80 de ani, şi cu toţii am fost aruncaţi în vagoane de vite. După un drum care ni s-a părut nesfârşit, am ajuns la Atachi, un orăşel situat în nordul Basarabiei.

Cu greu se poate descrie ce am văzut acolo: pereţii caselor erau umpluţi cu sânge şi înscrisuri cu numele oamenilor omorâţi în acele locuri. Totul părea straniu, parcă din altă lume. Aici am văzut pentru prima dată cum un om înnebuneşte şi cum este omorât după ce a fost legat de copac. Este vorba de unul dintre farmaciştii oraşului nostru”, declara medicul într-un interviu pentru Adevărul.

  • A făcut Facultatea de Medicină la Iași, după care s-a angajat la Institutul Cantacuzino, unde a devenit unul dintre cercetătorii care, la începutul anilor ‘60, au inventat cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunităţii utilizat zeci de ani de milioane de români. Invenția i-a adus porecla „dna doctor Polidin”.

Munca de cercetare a medicului Sylvia Hoişie nu s-a rezumat numai la invenția vaccinului Polidin. Munca ei este importantă și în lupta împotriva cancerului. Mai mult decât atât, ea a inventat și OROSTIM-UL adică un derivat al Polidinului cu administrare pe cale orală, fără durerea înțepăturii de seringă la fel de celebră ca și leacul în sine.

  • Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Zoodin (pentru animale).
  • Sylvia Hoişie a locuit, până la finalul vieții într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul ieșean Tătăraşi, dar „acasă” pentru ea a rămas mereu orășelul de munte din Bucovina.

În 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel