Categories: Ştiri sănătate

De ce a crescut brusc numărul infectărilor în România? Valeriu Gheorghiță: „Al patrulea val este dat de…”

În România, numărul noilor îmbolnăviri cu Covid-19 își menține trendul ascendent. În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost raportate 326 de cazuri , din aproximativ 29.300 de teste. Cele mai multe infectări au fost sesizate în Capitală.

Specialiștii în sănătate susțin că valul 4 este direct asociati cu apariția variantei Delta. Aceasta are o contagiozitate crscută, ceea ce înseamnă că are o capacitate foarte mare de a se transmite mult mai ușor de la persoană la persoană.

În aceste condiții, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, lansează un nou apel la respectarea măsurilor de protecție și recomandă administrarea unui ser anti-COVID, având în vedere că varianta Delta a SARS-CoV-2, prezentă și în România, este mult mai contagioasă și asta pentru că persoanele infectate au încărcături virale de 1.000 de ori mai mari, comparativ cu infecția cu variantele anterioare, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, invitat la emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Ţoghină.

Numărul infectărilor, influențat de varianta Delta

„Un motiv pentru care ne confruntăm cu acesta al patrulea val este dat de apariția acestei variante virale mutante, varianta Delta – care se răspândește mult mai ușor și care se propagă în mod deosebit în rândul persoanelor care nu au niciun fel de imunitate, nici prin boală, nici prin vaccinare, deci practic persoane complet descoperite, din punct de vedere al protecției imunologice, și atunci am putea spune că într-adevăr varianta aceasta afectează în mod particular persoanele nevaccinate.

E adevărat că întâlnim din ce în ce mai multe cazuri și în rândul persoanelor care sunt vaccinate, dar consecințele, practic răspunsul la această infecție este total diferit”, spune Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, potrivit Rador.

Dezinformarea, obstacolul campaniei de vaccinare

„Ştiţi, doctorul Fauci spunea cu ceva timp în urmă că dacă acest nivel de dezinformare ar fi existat înainte de eradicarea variolei sau poliomielita, care este o boală în curs de eradicare, foarte probabil că nu am fi ajuns să controlăm aceste boli și să eradicăm variola, pentru că rolul dezinformării până la urmă este acela de a sădi neîncredere în rândul oamenilor, să amplifice neîncrederea în autorități.

În schimb, dacă nu uităm la nivel global, amploarea fenomenului de dezinformare este similară, însă impactul este diferit în funcție de gradul de civilizație, și de educație medicală și nivelul de încredere al populației în autorități. Evident că într-o populație, care 50% este în rural, cu un nivel de educație medicală scăzut, într-o populație în care nivelul de încredere în autorități este redus, evident în acest context fenomenul dezinformării are consecințe mult mai ridicate, comparativ cu ce se întâmplă în alte țări.

Până la urmă, vocea care transmite mesajele de dezinformare și de fake-news este aceeași în toate țările, însă cei care recepționează acest mesaj au o atitudine diferită în cea mai mare parte, cu cât e mai bine școlarizat, cu cât ai un nivel social mai ridicat, pentru că ne uităm în orașe, cu atât impactul dezinformării este mai redus. Uitați-vă în municipiul București – are printre ratele cele mai crescute de acoperire vaccinală, Cluj și așa mai departe”, adaugă medicul.

 

Recent Posts

O mutaţie genetică rară poate duce la apariţia diabetului (STUDIU)

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Exeter au făcut o descoperire uimitoare privind riscul de…

13 minute ago

Ce efect au micii asupra organismului? Prof. dr. Vlad Ciurea: Creierul se bucură, dar…

Mult așteptatul grătar cu mici de 1 Mai ar putea să ne provoace probleme de…

44 de minute ago

ANM anunţă cât va ţine vremea rea: Vor fi averse torenţiale

ANM anunţă cât va ţine vremea rea. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat cât timp…

o oră ago

Tragedie în Săptămâna Mare. Nepoată și bunică, decedate după ce au mâncat pește

Tragedie în România în săptămâna patimilor! Nepoata de doar patru ani și bunica ei au…

2 ore ago

Află care sunt cele mai întâlnite boli ale sistemului urinar

Pexels Sistemul urinar, alcătuit din rinichi, uretere, vezica urinară și uretră, joacă un rol crucial…

2 ore ago

Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Zodiile sunt sfătuite să fie atente la semnele pe care le primesc de la Univers

Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Astrolog: Capricornii au nevoie de odihnă, Vărsătorii au șansa…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului