Sari la conținut

De ce apar arsurile la stomac și cum le tratezi. Nu te atinge de aceste alimente!

De ce apar arsurile la stomac. Arsura retrosternală, în termeni medicali, pirozisul este o senzație neplăcută de arsură apărută în “capul pieptului”. Pirozisul este o problemă digestivă care apare atunci când acidul gastric vine în contact cu căptușeala esofagului, provocând inflamație, iritație, arsură, durere și o mulțime de alte simptome, inclusiv eroziunea dinților.

Datele statistice arată că 1 din 3 adulţi au cel puţin un episod de pirozis pe durata vieţii, în timp ce până la 10% dintre persoane se confruntă cu această problemă în fiecare zi. Oricine poate avea uneori arsuri la stomac, însă, spun medicii, dacă acest simptom apare des sau zilnic poate să fie primul semn al unei tulburări digestive, cel mai adesea boala de reflux gastroesofagian (GERD). Tratamentul include modificări ale stilului tău de viață și uneori administrarea de medicamente.

De cele mai multe ori arsurile la stomac apar după o masă îmbelșugată sau  picantă. Debutul constă în prezența senzației de arsură în abdomenul superior, dar durerea poate ajunge de la diafragmă până la partea din spate a gâtului și este adesea însoțită de un gust acru sau amar în gură. Durerea devine mai accentuată atunci te culci sau te apleci. Simptomele apar adesea după masă și pot dura ore întregi. Însă uneori, arsurile pot să apară în timpul nopții și pot interfera cu calitatea somnului.

Atunci când ai astfel de manifestări de câteva ori pe săptămână este obligatoriu să mergi la medicul gastroenterolog pentru investigații amănunțite. Medicii avertizează că dacă arsurile la stomac se cronicizează și dacă nu sunt tratate pot conduce la complicații precum esofagul Barrett, esofagita eroziva sau cancerul esofagian.

Principalele simptome

 • Senzația de arsură în piept. Apare la scurt timp după masă și poate dura de la câteva minute până la câteva ore.
 • Senzația de arsură în gât. Durerea se acutizează la înghițire. Principala cauză a acestor senzații este boala de reflux gastroesofagian.
 • Gust acru sau amar în gură.
 • Dificultăți la înghițire. Problemele de înghițire (disfagie) apar atunci când alimentele nu trec normal din gură prin esofag până la stomac. Poate exista o senzație de lipire a alimentelor în gât, presiune în piept, arsură sau sufocare după masă. Dificultatea de înghițire ar putea fi un semn al unor afecțiuni grave, inclusiv esofagită erozivă sau cancerul esofagian și de aceea trebuie evaluată obligatoriu de un medic.
 • Tuse cronică sau simptome asemănătoare astmului bronșic.

Iată câteva cauze care stau la baza arsurilor la stomac

 • Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este principala cauză a simptomelor de arsură la stomac.
 • Tulburările de motilitate digestivă care încetinesc golirea stomacului.
 • Hernia hitală, astmul sau diabetul zaharat.
 • Inclusiv presiunea pe stomac poate provoca arsuri la stomac. Acest lucru se poate datora obezității, sarcinii, îmbrăcămintei prea strâmte.
 • Administrarea anumitor medicamente precum antibiotice, steroizi, anxiolitice pot provoca simptome de arsuri la stomac.
 • Stilul de viață care poate provoca arsuri la stomac sau le poate agrava include consumul de alimente grase înainte de culcare, fumatul dar și stresul. De exemplu, consumul excesiv de alcool, alimentele prăjite, grase, picante, ciocolata, menta, băuturile carbogazoase, roșiile, citricele sunt cele care pot provoca arsurile la stomac.

În ce constă tratamentul

Tratamentul pentru arsuri la stomac începe cu modificarea stilului de viață și regim alimentar. Medicii spun că este esențial oprirea fumatului, evitarea alimentelor care pot irita stomacul, mesele să fie modeste și nu se va mânca nimic cu trei ore înainte de culcare. De asemenea, trebuie să slăbești dacă ești supraponderal. Nu uita că stresul poate agrava  arsurile la stomac, de aceea tehnicile de relaxare pot fi de folos. Trebuie limitat consumul de alcool, de exemplu berea, vinul pot declanșa arsuri la stomac.

Bea multă apă, care ajută la digestie. Atenție! Un consum prea mare de apă băut la un moment dat, poate mări volumul de conținut de stomac și poate agrava simptomele arsurilor la stomac.

Este mai bine să bei cantități mai mici pe parcursul zilei, decât cantități mari mai rar. Un truc de ajutor este de a bea un pahar de apă călduță sau ceai din plante după masă pentru a dilua și a elimina acidul stomacal. Guma de mestecat după masă poate ajuta la prevenirea arsurilor la stomac. Explicația constă în faptul că aceasta stimulează saliva, care acționează pentru a tampona acidul gastric, iar saliva curăță gâtul.

Ce alimente trebuie să eviți

 • Alimentele prăjite sunt unul dintre principalele declanșatoare ale arsurilor la stomac și a refluxului acid. Carnea și ceapa prăjită sunt greu de digerat și pot crește șansele de a avea un episod de arsuri la stomac. De aceea, este indicat să consumi mâncare făcută la cuptor fără ulei sau prăjeli. Stai departe de pizza și dulciuri.
 • Alimentele acide cum sunt citricele pot stimula producerea de acid și pot crește arsurile la stomac. De aceea este bine să eviți portocalele, grapefruitul, lămâile.
 • Tomatele și produsele din tomate (sosul de roșii, pasta de tomate, sucul de roșii) pot stimula stomacul pentru a produce mai mult acid.
 • Limitarea consumului de cafea ajută la reducerea episoadelor de arsuri la stomac.
 • Alimentele picante sunt un alt declanșator al arsurilor la stomac, deoarece pot irita esofagul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel