Sari la conținut

De ce apare pofta de murături în sarcină? Adevărul din spatele poftelor ciudate

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce apare pofta de murături în sarcină? Dacă ești sau ai fost însărcinată, atunci este cel mai probabil să ai o relație foarte puternică cu mâncarea: fie o iubești, fie o urăști.

Potrivit experților, pofta de anumite alimente crește în timpul sarcinii. Alimente precum murăturile sunt printre cele mai „poftite” de femeile însărcinate.

Pofta de murături crește mai ales din cauza schimbărilor de gust și miros și, uneori, din cauza indiciilor culturale. Pofta după un anumit aliment este normală, iar murăturile, fiind ușor de gustat, se îmbină bine cu orice fel de mâncare pe care o consumi.

Murăturile sunt sărate și acidulate și au o textură crocantă care atrage multe mame în devenire. Chiar dacă nu este rău să mănânci murături, medicii spun că trebuie să te asiguri că le mănânci cu moderație pentru a menține aportul de sodiu scăzut și pentru a le asocia cu o dietă echilibrată.

De ce apare pofta de murături

Există multe mituri asociate cu pofta de murături în diferite culturi care au fost transmise de-a lungul generațiilor. Femeile doresc să mănânce murături picante și pline de aromă la orice oră din zi sau din noapte.

Potrivit cercetărilor științifice, nici pofta de murături nu determină sexul bebelușului și nici nu indică deficiențe nutriționale, așa cum sunt popularizate de credințe. Cu toate acestea, cercetările indică multe alte cauze potențiale ale poftei de mâncare, care includ:

  • Hormoni: Potrivit experților, în timpul sarcinii, fiecare trimestru vine cu schimbări radicale ale hormonilor, când atât estrogenul, cât și progesteronul se confruntă cu o creștere uriașă. Acest lucru explică, de asemenea, motivele din spatele grețurilor matinale, greață și somnolență în primul trimestru. La fel, în timpul celui de-al doilea trimestru, experții spun că multe femei însărcinate se adaptează la acești hormoni crescuti, astfel poftele ating apogeul. O teorie sugerează, de asemenea, că pofta este un răspuns natural la recuperarea corpului din apetitul scăzut și grețurile matinale. Mulți experți în sănătate speculează, de asemenea, că modificările senzoriale care apar din cauza modificărilor hormonale se întâmplă să vă protejeze de alimentele potențial toxice.
  • Deficiente nutritionale: Nutriția joacă un rol important în timpul sarcinii. Pe măsură ce corpul crește, există o cerință pentru toate vitaminele și mineralele esențiale pentru dezvoltarea sigură și sănătoasă a fătului. În afară de asta, pentru a echilibra hormonii, organismul femeii are nevoie și de zinc, acid folic, iod și proteine. În afară de murături, multe femei tânjesc și după alimente nedorite precum burgeri, înghețată, ciocolată și cola.

Efectele consumului de murături în timpul sarcinii

Consumul de murături, mai ales atunci când vă așteptați, are atât efecte secundare pozitive, cât și negative, dintre care câteva includ:

1. Nu prea multă valoare nutritivă: Murăturile sunt bogate în sare și ulei, care sunt folosite pentru conservarea alimentelor. În afară de asta, nu au prea multă valoare nutritivă, deoarece condimentele și uleiul depășesc nutriția.

2. Conținut ridicat de sodiu: Murăturile sunt în mare parte atrăgătoare, deoarece sunt bogate în sare și saramură. În vest, murăturile sunt făcute în mare parte cu sare, zahăr și oțet pentru a păstra conținutul principal. Potrivit medicilor, excesul de sodiu cauzează retenție de apă și crește riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.

3. Crește aportul de vitamine: Aportul de murături adaugă și vitamine la nutriția de care aveți nevoie în special în timpul sarcinii. Murăturile făcute cu lămâi, mărar, morcovi adaugă o cantitate mare de vitamine C și K, care sunt esențiale în timpul sarcinii. Acestea ajută la construirea oaselor puternice și la coagularea sângelui, pe lângă faptul că ajută la creșterea țesuturilor bebelușului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel