luni, noiembrie 29, 2021

O serie de boli endocrine trebuie tratate cu atenţie în perioada de vară, afirmă prof. dr. Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie “C. I. Parhon”.

El a explicat, într-o declaraţie,

Te-ar mai interesa: Simptomele neobișnuite ale infecției cu varianta O...

că marea poate fi un factor de agravare a acestor boli, fiind un factor excitant.

Între aceste afecţiuni se numără hipertiroidismul. În cazul acestei boli climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ducând la agravarea afecţiunii.

“Acest lucru înseamnă tulburări cardio-vasculare, de ritm (tahicardie, fibrilaţie), tulburări digestive, deshidratare şi tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice (accentuarea tremurului mâinii, agitaţie, insomnii, scăderea în greutate). De aceea nu indicăm hipertiroidienilor să meargă la mare. Dacă merg contrar indicaţiilor

Te-ar mai interesa: Vaccinurile anti-COVID, eficiente împotriva varian...

medicului trebuie să îşi amplifice terapia. Una dintre formele de hipertiroidism este boala Basedow, în care sunt afectaţi şi globii oculari, şi atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever”, a explicat medicul.

O altă boală este insuficienţa cortico-suprarenală (absenţa din interiorul organismului a hormonilor cortico-suprarenali şi în principal a cortizonului).

“Marea provoacă o excitare crescută la care organismul nu se poate adapta. În acest caz, orice boală inflamatorie poate duce la insuficienţă cortico-suprarenală acută, motiv pentru care le spunem

Te-ar mai interesa: VIDEO. Cum se realizează testul de salivă la copii...

acestor bolnavi să poarte asupra lor un însemn al bolii, pe lângă buletin să aibă diagnosticul de care suferă, dar şi terapia de urgenţă care trebuie administrată. Bolnavii trebuie să ştie foarte bine tratamentul crizei acute de insuficienţă cortico-suprarenală. Aceşti bolnavi nu trebuie să meargă la mare şi îi sfătuim să crească dozele care să le creeze condiţiile menţinerii într-un echilibru care să nu antreneze eventual o insuficienţă acută”, a mai spus prof. dr. Constantin Dumitrache.

El a precizat că boala se caracterizează prin hiperpigmentaţie, bolnavii sunt hipotensivi şi foarte

Te-ar mai interesa: Omicron, pe cale să provoace o nouă pandemie?! Med...

uşor pot intra în colaps, au astenie, sunt obosiţi.

Potrivit medicului, cele mai multe neplăceri sunt provocate de lucrurile mărunte. “Acea uşoară lipsă de calciu şi de magneziu, combinată cu viaţa dezordonată de la mare, consum de cafea, alcool, poate duce la crize de contractură musculară, anxietate, aşa-zisele atacuri de panică. Crizele de hipoglicemie pot duce la o stare generală proastă, transpiraţii, tremurături, nervozitate, agitaţie. Diabeticii trebuie şi ei să aibă mare grijă la mare, să îşi respecte regimul, să nu facă excese, pentru că nerespectarea acestor indicaţii poate

Te-ar mai interesa: Alimente cu efect antiviral. Nutriționist: Ajută l...

duce la agravarea afecţiunii, la stări acute care să necesite internare”, a subliniat prof. dr. Dumitrache.

Căldura mare şi nisipul, când temperatura este de peste 40 de grade, pot duce la infertilitate tranzitorie, spermatogeneza fiind temporar blocată de această temperatură.

Cât priveşte pacientul cu hipotiroidie, acesta se simte mult mai bine la mare, având în vedere excitarea sistemului hipotalamo-hipofizo-tiroidian care constituie un fel de autotratare a insuficienţei tiroidiene.

Prof. dr. Dumitrache a explicat că, în ceea ce îi priveşte pe copii, climatul marin în doză mică este şi un stimulent al creşterii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri