vineri, august 19, 2022

De ce doare splina? Splina este un organ mare cam cât un pumn, aflat în zona superioară a abdomenului, între coaste și diafragmă, având un rol foarte important pentru o imunitate puternică. Ea cântărește aproximativ 200 de grame și are o culoare închisă.

Dar care sunt rolurile jucate de splină? Aceasta înghite globulele roşii bătrâne ale sângelui şi face un fel de curăţenie. Eritrocitele sau globulele roşii, când îşi termină rolul, se retrag în splină şi mor. Splina devine un cimitir al globulelor roşii.

Te-ar mai interesa: Metoda egipteană: secretul care te ajută să dormi ...

Dar ea îşi continuă partea, prelucrează eritrocitele moarte şi trimite rămăşiţele în sângele circulant, pentru eliminare. Însă, splina, în anumite cazuri de boală, mănâncă şi limfocitele, acele globule albe ce se luptă cu infecţiile. Când splina este mărită din cauza altor afecţiuni, ea afectează şi alte celule ale sângelui, trombocitele, cu efect important în coagularea sângelui şi în fluidizarea acestuia.

De ce doare splina?

Care sunt cauzele durerilor de splină? În primul rând, traumatismele, loviturile ce o pot fractura, despica, afectându-i, în cazuri mai grave, şi vasele. Când splina se măreşte din pricina unor efecte negative, ea se poate lăţi până în zona buricului.

Te-ar mai interesa: Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la m...

Uneori, acest organ important se măreşte, atingând dimensiunea ficatului. Iată unele boli ce o măresc: chistul hidatic în splină sau TBC-ul la splină ori abcesul în splină, ce înseamnă o infecţie localizată în acest organ. Când se lungeşte splina, omul are diafragma presată şi nu mai respiră bine, putând să facă şi lichid la plămâni.

Acest organ poate da şi o durere în umărul stâng. Când se măreşte, poate presa colonul şi tulbură scaunul sau evacuarea gazelor. Şi unele boli de sânge duc la mărirea splinei. În traumatism, marele pericol este sângerarea. Când se goleşte de sânge splina nu se mai întâmplă pompajul corespunzător al sângelui, ce devine sărac în oxigen, conducând celelalte organe către situaţii critice.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă NU ne antrenăm creierul? Exper...

Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestivă precizează că dacă aveti simptome in zona splinei este bine sa stiti că:

  • Bolile de splina dau rareori simptome, de obicei durerea lipseste
  • Bolile de splina sunt rare
  • Cea mai frecventa cauza de splina marita este ciroza, urmata de boli de sange
  • Diagnosticul de splina marita se pune prin ecografie abdominala.

”În principiu, o splină mărită nu reprezintă o urgență medicală, problema poate fi că aceleași simptome dau și numeroase alte boli de fiere, ficat sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect, apoi urmărirea de către medic. Fiecare caz evoluează în felul lui, (vad destul de des pacienți cu boli serioase diagnosticate întâmplător, în lipsa oricăror simptome ingrijoratoare).” a precizat dr. Dițoiu.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiica Iuliei Albu. Are doar 13 ani și e ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private