Sari la conținut

De ce e bine să ai o pisică în casă? Beneficiile pentru sănătate sunt uimitoare

De ce e bine să ai o pisică în casă? Toți cei care iubesc pisicile știu acest mare adevăr: pisicile pot îmbunătăți bunăstarea mentală și fizică.

Beneficiile pentru sănătate ale deținerii unei pisici variază de la scăderea nivelului de stres și creșterea hormonilor de bine până la întărirea sistemului imunitar și reducerea alergiilor.

De asemenea, pisicile pot forma o parte pozitivă a dezvoltării copiilor. Chiar și vârstnicii, în special cei care nu au mulți prieteni, beneficiază de prezența pisicilor.

De ce e bine să ai o pisică în casă? Reduce stresul

Mângâiatul unei pisici calmează sistemul nervos și scade ritmul cardiac și tensiunea arterială.‌ Felinele au un efect calmant asupra celor care interacționează cu ele. Există cercetări suplimentare care indică și beneficii de reducere a stresului.

Folosind un grup de studenți stresați ca subiecte de cercetare, cercetătorii au descoperit că mângâierea unei pisici – sau a unui câine – timp de cel puțin 10 minute scade hormonul stresului, cortizolul din salivă.

Ei au descoperit, de asemenea, că hormonul oxitocină sau „hormonul îmbrățișării” devine crescut atunci când mângâie o pisică în timp ce ascultă toarcerea unei pisici. Oxitocina este o altă substanță chimică naturală cunoscută pentru a reduce stresul la oameni – care poate crea un efect pozitiv din sentimentele de atașament. Există beneficii psihologice de a avea o pisică? Gradul în care pisicile pot vindeca singurătatea în mod specific nu este definitiv.

Mulți oameni care împart casele cu pisici atestă cât de mult pot comunica cu un singur „miau”. Pentru unii oameni, pisicile chiar oferă un sentiment real de incluziune. A avea un animal care trebuie îngrijit în fiecare zi poate oferi un sentiment de bine.

În timp ce cercetările arată că câinii ajută la reducerea izolării sociale datorită nevoii lor de a fi plimbați, cercetarea nu indică un beneficiu concludent similar pentru a avea prieteni feline.

Pe lângă scăderea nivelului de cortizol, interacțiunea cu pisicile crește și dopamina și serotonina, hormoni care îmbunătățesc starea de bine. Aceste substanțe chimice sunt scăzute în persoanele cu depresie, așa că există unele sugestii că pisicile ajută la atenuarea simptomelor bolilor mintale.

Terapia cu pisici: cum ajută pisicile oamenii bolnavi | zooplus Ghid

Beneficiile pentru sănătate ale relației cu pisicile

Pisicile au un efect benefic asupra inimilor noastre.‌ Oricine își împărtășește viața cu o pisică poate mărturisi beneficiile inimii și sufletului. Cu toate acestea, acum cercetările au confirmat acest lucru: pisicile pot scădea riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, inclusiv a accidentului vascular cerebral.

‌Pisicile cresc rezistența după un eveniment cardiovascular, cum ar fi un atac de cord – persoanele cu pisici s-au vindecat mai repede. Acest lucru se datorează probabil faptului că mângâierea pisicilor reduce stresul și scade ritmul cardiac, mai ales în timpul sesiunilor de toarcere liniștitoare.

Aparent, pisicile ajută la amortizorul reacției inimii la stresul acut. În mod clar, capacitatea unei pisici de a ne scădea ritmul cardiac și tensiunea arterială este benefică pentru toată lumea, în special pentru persoanele în vârstă, reducând riscul de atacuri de cord.

Pisicile pot scădea nivelul colesterolului.‌ Interacțiunea cu pisicile în timp poate scădea nivelul trigliceridelor și al colesterolului – ambele contribuind la bolile de inimă atunci când sunt mari. La niveluri ridicate, acestea ar putea chiar influența probabilitatea ca un individ să dezvolte diabet de tip 2.

Top 10 cele mai potrivite rase de pisici pentru copii - Cu Pisici

Beneficiile pisicilor pentru copii

Orice animal de companie are potențialul de a ajuta un copil să învețe empatia și responsabilitatea. O pisică sau un câine îi poate ajuta să înțeleagă nevoile celorlalți. Dar pisicile sunt mai mici și mai delicate decât câinii.

Prin urmare, ele necesită un plus de blândețe și răbdare – toate caracteristicile de dorit să se dezvolte pentru a îmbunătăți relațiile umane de-a lungul vieții. În plus, copiii învață să regleze emoțiile, deoarece izbucnirile bruște pot supăra cu ușurință pisicile.

Din punct de vedere al sănătății, există cercetări care arată că expunerea timpurie și regulată la animale, în special la pisici, întărește sistemul imunitar. Acest lucru poate reduce potențial dezvoltarea alergiilor la animalele de companie sau a astmului mai târziu în viață.

În plus, îmbrățișarea unei pisici oferă sprijin emoțional copiilor care se confruntă cu sentimente de singurătate sau provocări generale ale vieții. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel