Sari la conținut

De ce e bine să consumi sfeclă roșie. Efecte uimitoare

sfecla rosie
beneficiile consumului de sfecla rosie
De e bine să consumi sfeclă roșie? Ei bine, are consumul are efecte uimitoare. Sfecla roșie este un aliat puternic împotriva multor boli. Pe lângă gustul plăcut, ușor dulceag, sfecla este și foarte sănătoasă pentru organism și poate lupta cu succes împotriva unor boli serioase.
Unul dintre principalele beneficii este faptul că ajută ficatul să se curețe de toxine, ceea ce ajută organismul să funcționeze mult mai bine.
Există și legende din timpuri străvechi potrivit cărora, sfecla roșie este un adevărat aliment minune. Care este cauza pentru care strămoșii noștri au considerat sfecla un aliment minune? Ei bine, proprietățile sale incredibile au transformat sfecla roșie într-un adevărat leac pentru multe afecțiuni ajutând în tratarea unor boli de sânge, hepatice și chiar în cazul tumorilor.

Când poate fi consumată sfecla roșie

Sfecla roșie poate fi consumată pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul rece, putând fi ușor procurată și utilizată ca și aliment atât în stare crudă, cât și gătită. Cercetările științifice arată că este mai benefică în stare crudă decât preparată termic, deoarece, în timpul fierberii, sfecla roșie își poate pierde din proprietățile sale nutritive și curative pentru care ne este indicată să o consumăm.

Totuși, prin metabolizarea sfeclei roșii consumată în stare proaspătă, rezultă concentrații puternice ale substanțelor din care aceasta este alcătuită și de aceea, este bine să o consumăm în cantități limitate. De altfel, niciun un exces nu este bun, nu-i așa?

Pentru a avea efecte benefice vizibile asupra organismului, specialiștii recomandă să includem în alimentația zilnică 100-150 de grame de sfeclă roșie crudă. Este recomandat să ținem cure cu sfeclă roșie pe o perioadă cuprinsă între două săptămâni și două luni.

Reduce riscul de cancer

Datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă sfeclei și care este, totodată, implicată în reducerea tumorilor, consumul de sfeclă poate reduce riscul de cancer. De asemenea, consumul de sfeclă ameliorează tranzitul intestinal și ajută la reducerea colesterolului.
Prin eliberarea unei substanțe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcționării vaselor de sânge, sfecla roșie reduce hipertensiunea. Sucul de sfeclă roșie reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum.
Totodată, anumiți compuși din sfecla au proprietăți antiinflamatoare. Iată, așadar, câteva motive pentru care ar trebui să consumăm sfeclă roșie.

Ce vitamine și minerale esențiale conține sfecla roșie

Consumul de sfeclă roșie ajută și buna funcționare a glandei tiroide datorită conținutului său de iod și contribuie la buna funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii. Dar pe lângă iod, sfecla roșie mai conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru ca organismul să funcționeze bine: vitamina A, B, C, calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, sulf.

Citeste si:

Totodată, conținutul de aminoacizi din sfecla roșie au un rol important pentru dezvoltarea sistemului muscular, astfel că cei care doresc o masă musculară mare pot avea în vedere și un consum de sfeclă roșie. Un alt motiv pentru care este bine să consumăm sfeclă roșie este și faptul că protejează ficatul contribuind la regenerarea sa, inclusiv în cazul hepatitelor.

Sfeclă roșie, beneficii nebănuite

Sfecla roșie este indicată și persoanelor anemice, datorită conținutului de fier, magneziu și vitamine ce contribuie la formarea globulelor roșii. Și persoanele care au colesterol mare vor găsi un aliat de bază în sfeclă, deoarece sfecla roșie menține buna funcționare a sistemului sanguin și preîntâmpină astfel depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge. De asemenea, consumul regulat de sfeclă roșie previne și formarea cheagurilor.

Benefică și pentru persoanele ce suferă de diabet de tip I sau II, sfecla roșie contribuie cu succes la stabilizarea nivelului glicemiei.

Mai mult decât atât, sfecla roșie are și un efect diuretic, astfel că va fi de un real folos celor care au probleme cu rinichii, fie că vorbim de infecții renale sau chiar calculi renali (pietre la rinichi).

Cea mai simplă rețetă

Cum se poate consuma sfecla roșie? Ei bine, cel mai simplu mod este de a o consuma în stare proaspătă, sub formă de salată:
– 2 bucăți de sfeclă roșie
– sare și piper
– ulei de floarea soarelui sau de măsline
– suc de lămâie proaspăt stors
Cum o pregătim? Ei bine, sfecla se spală bine și se curăță, se dă pe răzătoare și se amestecă bine cu sarea, piperul, uleiul și sucul de lămâie. Se servește ca atare, ori poate însoți un fel principal. După gust, se pot adăuga câteva nuci, migdale sau hrean răzuit, usturoi etc.
Nu-i așa că este simplu de preparat?

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.