Sari la conținut

De ce e considerată VINERI 13 zi cu ghinion? Ce nu e bine să faci în această zi. Cele mai bizare sueprstiții

De ce e considerată VINERI 13 zi cu ghinion? Mulți oameni, în special occidentali, îşi modifică comportamentele în ziua de 13, mai ales dacă este vorba de vineri.

E adevărat că, uneori, se întâmplă și lucruri rele în această zi, dar nu există nicio dovadă că acestea se întâmplă în mod disproporţionat.

Cu toate acestea, mulți oameni cred că această zi este una plină de ghinion, evitând chiar și să iasă din casă. Sunt foarte multe superstiții legate de această zi, și tot atâtea persoane care cred cu sfințenie în ele.

De ce e considerată vineri 13, zi cu ghinion

 • 13 a devenit un număr plin de semnificații negative prin relaționarea cu Cina cea de taină, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi în Joia Mare. Cel de-al 13-lea și cel mai infam invitat al său la masă a fost Iuda Iscarioteanul, discipolul care l-a trădat pe Iisus, ducând la răstignirea sa în Vinerea Mare.
 • O altă idee este aceea că superstiția acestei zile își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de 13 octombrie 1307.
 • Și chiar înainte de asta, ziua de vineri, dacă e 13, a fost asociată cu mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Iisus Hristos.
 • Există voci care susţin că superstiţia legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii, cel puţin românii, spaniolii şi grecii, se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte, de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis…

Vineri 13, zi cu ghinion sau o dată norocoasă? Originile unei superstiţii extrem de răspândite

Cele mai bizare superstiții

 • Un om născut într-o astfel de zi va muri tânăr;
 • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită;
 • Un copil născut azi va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu;
 • Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de 13, vineri, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil;
 • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte;
 • Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii;
 • Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav;
 • Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu;
 • Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

VINERI 13, ziua încărcată de cele mai negre superstiţii. De ce trebuie să te fereşti

 Vineri 13: ce nu e bine să faci în această zi

Superstițioșii țin cont de câteva reguli în această zi, pentru a fi feriți de ghinioane. Iată ce trebuie să faci ca să te ferești de nenorociri, potrivit superstițioșilor:

 • Înainte să pleci de acasă trebuie să scupi în sân şi să spui o rugăciune, ca să te fereşti de pericole în această zi;
 • Dacă apare o pisică neagră care îţi taie calea, trebuie să faci trei paşi în spate;
 • Dacă ai vărat sarea pe masă, înseamnă că este posibil să ai parte de scandal şi certuri.

În ciuda reputației proaste de care se bucură această zi, oamenii de știință demonstrează că nu există motive de îngrijorare. Un studiu realizat de un grup de cercetători olandezi spune că într-o astfel de zi se petrec mai puţine lucruri accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Și asta, tocmai din pricina faptului că oamenii, superstiţioşi, sunt mult mai grijulii într-o zi de vineri 13 decât în oricare altă zi a anului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel