joi, ianuarie 21, 2021
Virgil Munteanu

Un experiment psihologic arată că atât femeile și bărbații homosexuali se înțeleg de minune pentru că nu se percep ca rivali în dragoste și fac echipă pentru a-și găsi parteneri.

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au conceput un experiment care să explice legătura dintre femeile și bărbații gay. Aceștia au creat un profil de Facebook în numele unui anume Jordan, un tânăr homoseaxul, și au evaluat abilitatea participanților de a interacționa cu acesta doar pe baza informațiilor oferite în spațiul virtual. Cele 88 de femei heterosexuale care au luat parte la studiu l-au perceput pe Jordan mai degrabă ca pe o femeie și au declarat că ar avea o încredere sporită în sfaturile acestuia în materie de iubire. Același lucru l-au spus despre femei și cei 58 de bărbați homosexuali participanți la experiment.

Asta îi face pe oamenii de știință să creadă că relația de prietenie dintre aceste două categorii de oameni are la bază împărtășirea unor dileme sentimentale, fără teama că celălalt poate fi un competitor în dragoste, așa cum se întâmplă în cazul a două femei prietene. Important este și faptul că au ca element comun iubirea pentru bărbați. Pe scurt, cercetătorii au numit asta “prietenie cu beneficii, dar fără sex”.

Concluziile cecetării, publicate în revista Psihologia Evoluționară, mai arată însă că femeile nu-și pun speranța în amicii gay, atunci când vine vorba de a-și găsi un iubit real, dar invers poate fi valabil. ”Bărbații gay nu au mulți prieteni heterosexuali pe care să-i cupleze cu cea mai bună prietenă, dar femeile cunoscu cel puțin încă un gay pe care să-l prezinte celuilalt”, se arată în studiu.

(Andreea Ciulac)