Sari la conținut

De ce nu poți rămâne însărcinate. Cauzele infertilității la femei și bărbați

”De ce nu pot rămâne însărcinată?” Este frustrant și copleșitor să te simți pregătită să devii mamă dar să nu poți rămâne însărcinată, deși ai făcut totul pentru asta: ai întreținut raporturi sexuale regulate, ai ținut cont de fereastra fertilă și ai luat vitamine prenatale.

Află ce factori pot afecta capacitatea de a obține o sarcină și când ar trebui să iei în considerare o consultație la un specialist în infertilitate.

”Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a concepe, deși au trecut 12 luni în care ai avut raporturi sexuale regulate și neprotejate, dacă ai sub 35 de ani, și doar șase luni dacă ai peste 35 de ani. Dacă acest… termen a expirat, cel mai probabil există o problemă care împiedică instalarea sarcinii și este necesară o consultație la un specialist,” a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Atât bărbații cât și femeile pot avea afecțiuni de sănătate care împiedică obținerea sarcinii. Evaluarea infertilității poate ajuta la determinarea cauzei acesteia, dar trebuie ținut cont și de faptul că, în cazul unei treimi din cuplurile infertile, cauza rămâne necunoscută.

Infertilitatea la femei

Cauzele comune ale infertilității la femei includ, potrivit medicului ginecolog:

• Obstrucția trompelor uterine – trompele uterine blocate sau cicatricile care împiedică sperma să ajungă la ovul sunt o cauză frecventă de infertilitate. Un istoric de infecții pelvine, de boli cu transmitere sexuală sau endometrioză crește riscul de obstrucție a trompelor uterine.

• Tulburari de ovulație – uneori femeile nu ovulează în mod regulat. Menstruațiile rare sau lipsa lor poate fi un semn al sindromului ovarului polichistic sau al unor dezechilibre hormonale. De asemenea, stresul, o greutate corporală prea mică sau, dimpotrivă, obezitatea, pot duce la probleme de ovulație.

• Anomalii uterine – unele condiții fac dificilă atașarea ovulului fertilizat (embrion) de peretele uterin. Fibroamele uterine (excrescențe necanceroase pe peretele uterin), țesutul cicatricial, polipii endometriali sau un uter cu o formă anormală pot scădea șansele de a obține o sarcină.

Infertilitatea la bărbați

Cele mai comune cauze de infertilitate masculină sunt modificările parametrilor materialului seminal (un număr scăzut de spermatozoizi sau lipsa acestora, anomalii ale formei, structurii și motilității lor), varicocelul, ejacularea precoce sau retrogradă, disfuncția erectilă sau blocajele de la nivelul testiculelor.

”Atât în cazul femeilor cât și în cel al bărbaților există o serie de factori de risc care fac dificilă (sau imposibilă) obținerea sarcinii pe cale naturală. Și ne referim aici la vârstă, greutate corporală, tratamente împotriva cancerului sau stil de viață,” mai precizează dr. Vythoulkas.

În ce constă evaluarea fertilității

Dacă întâmpinați probleme în a concepe, un specialist în infertilitate vă poate ajuta. Iar primul pas este o evaluare a infertilității pentru ambii parteneri. Această evaluare include examinarea fizică și revizuirea istoricului medical, analize de sânge (determinarea rezervei ovariene, nivelurile hormonale și statusul funcției tiroidiene, prezența unei boli cu transmitere sexuală) și examinări imagistice (verificarea uterului și trompelor uterine). În ceea ce privește bărbatul, îi va fi evaluată starea de sănătate a spermei printr-o analiză specifică numită spermogramă.

Opțiunile de tratament ale infertilității depind de rezultatele evaluării. Dacă se descoperă o problemă medicală care afectează fertilitatea – cum ar fi fibromul sau varicocelul – aceasta poate fi restabilită prin tratarea ei cu medicamente sau intervenții chirurgicale.

”Alte tratamente de fertilitate includ inducerea ovulației, inseminarea intrauterină sau fertilizarea in vitro. Fiecare tip de tratament de fertilitate vine cu propriile riscuri și beneficii. De asemenea, tratamentele variază foarte mult în funcție de cost și de cât de invazive sunt,” mai spune specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel