Sari la conținut

De ce scade imunitatea organismului. ”Acești oameni se îmbolnăvesc mai ușor”

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

De ce scade imunitatea. Imunitatea organismului este afectată de alimentație dar și de stările noatre emoționale. Medicii și psihologii sunt de părere că o alimentație dezorganizată și o stare depresivă ne fac mai vulnerabili în fața bolilor. 

„Alimentaţia monotonă, bogată în grăsimi şi glucide concentrate, asociată unei alimentaţii sărace în proteine, fibre, vitamine şi minerale duce la producerea de radicali liberi la nivel celular, cu o producţie scăzută de produşi imunomodulatori, cât şi o scădere a formării de celule implicate în răspunsul imun”, detaliază Ştefan Ionuţ, consultant în nutriţie.

Evitaţi orice tip de conserve, însă bazaţi-vă pe citrice, afine, ardei gras sau capia (bogate în vitamina C), peşte, piersici (vitamina A), carne (fier). „Un consum zilnic echilibrat de carne, ouă, cereale, legume şi fructe aduce cantităţile necesare şi suficiente în producerea răspunsului imunitar”, adaugă Ştefan Ionuţ.

De ce scade imunitatea

Oamenii stresaţi şi depresivi răcesc mai uşor

„Starea afectivă contează foarte mult în raport cu imunitatea. Trăirile din spectrul depresiv sau al agresivităţii sunt expresia unui sistem imunitar scăzut”, explică conf. dr. Matei Georgescu, psihanalist.

De aceea, e bine să faceţi inventarul trăirilor, să vi le scoateţi din minte pe cele neplăcute, pentru că altfel vă puteţi îmbolnăvi mult mai uşor. În plus, puteţi apela şi la practici de relaxare (meditaţii) care au rolul de a „igieniza psihicul”. O dezorganizare psihică se poate manifesta şi prin insomnie.

Atunci când aveţi insomnii, pentru a nu vi se înrăutăţi starea, specialiştii recomandă să vă ridicaţi din pat, să beţi un ceai calmant sau o cană cu lapte.

În cazurile mai grave, în care insomniile durează perioade lungi, se poate încerca şi psihoterapia, această metodă acţionând asupra sursei stresului sau problemelor care cauzează insomnia şi, implicit, scăderea imunităţii organismului, vizibilă în special în lunile de iarnă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel