vineri, august 19, 2022

În acest moment, avem peste un milion de români care au făcut cea de-a treia doză de booster a vaccinului anti-covid, însă o întrebare persistă pe buzele tuturor: de ce vaccinații se îmbolnăvesc? În cadrul unui amplu interviu, Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a explicat la Digi24 ce știm până acum despre imunitatea oferită de doza booster de vaccin anti-COVID.  

Te-ar mai interesa: Planta care vindecă afecțiunile pancresului și aju...

Este recomandabilă doza booster și dacă nu suntem în categoriile de risc?

„În principiu, doza booster e recomandată și permisă oricui și trebuie să ținem cont și de rata de transmisie foarte mare, atrage atenția cercetătorul. „Dacă vaccinarea ne protejează – să zicem – de 5 ori de a ne infecta, dar trăim într-o zonă cu rată de transmisie foarte mare, așa cum este în această perioadă, orice măsură suplimentară, fie că e vorba de doza a treia, fie de respectarea cu strictețe a măsurilor non-farmaceutice, ajută suplimentar și scade suplimentar riscul de infecție”, a punctat Cătălin Țucureanu.

De ce ne infectăm, dacă facem vaccinul?

„Avem vaccinuri foarte eficiente, dar nu sunt perfecte. În perioade de transmisie foarte mare, un vaccinat o să aibă un risc de infecție mai mic, dar tot o să aibă un anumit risc de infecție. Însă el va face o formă mult mai ușoară de boală și asta este o dovadă că vaccinurile sunt, totuși, eficiente față de evoluția severă, spitalizare și deces. Evident, nici aici lucrurile nu sunt perfecte. O persoană foarte, foarte vulnerabilă, o persoană în vârstă, o persoană cu anumite comorbidități are în continuare un risc mai mare de evoluție severă a COVID-19. Dar prin vaccinare acest risc o să scadă semnificativ”, a explicat specialistul de la Institutul Cantacuzino.

Te-ar mai interesa: Margherita de la Clejani, în lacrimi: Nu am fost „...

De ce ar trebui să se vaccineze și persoanele trecute prin boală?

„Chiar și în cazul persoanelor care au trecut prin boală, este recomandată vaccinarea. Datele pe care ne bazăm sunt cele din teren. Există un studiu al CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA – n.r.) care arată că persoanele care au trecut prin boală cu 90 – 180 de zile înainte au un risc de cinci ori mai mare de a se infecta decât persoanele care au fost vaccinate cu cele două doze din schema de vaccinare primară cu un vaccin ARN mesager.

Te-ar mai interesa: Doamnelor, aceste exerciții să NU vă lipsească din...

Într-adevăr, și trecerea prin boală protejează, cel puțin pentru o perioadă de timp, dar există și studii care arată că vaccinarea poate aduce un plus de protecție. În plus, persoanele trecute prin boală și vaccinate au un nivel de protecție mai mare decât persoanele doar vaccinate sau doar trecute prin boală.

Atât timp cât nu există un profil de risc diferit la persoanele care au trecut prin boală, se recomandă ca și acestea să se vaccineze pentru a avea această protecție suplimentară. Dacă am trecut prin boală și ne și vaccinăm, avem un risc mai mic de a face COVID-19”, a arătat Cătălin Țucureanu.

Te-ar mai interesa: Tot mai mulți copii, afectați de un nou virus. Iat...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private