Sari la conținut

Ce trebuie să știe persoanele de peste 50 de ani despre doza booster. Are legătură cu riscului de deces

Ce trebuie să știe persoanele de peste 50 de ani despre doza booster. Vaccinurile de rapel sunt acum disponibile pentru persoanele vaccinate. Agenției pentru Siguranță Sanitară din Marea Britanie a dat o veste bună persoanelor de peste 50 de ani.

Ce trebuie să știe persoanele de peste 50 de ani despre doza booster. Are legătură cu riscului de deces

Dozele de supra-rapel Booster ale vaccinurilor anti-COVID19 sporesc protecția împotriva riscului de deces cauzat de varianta Omicron, până la 95% pentru persoanele de peste 50 de ani.

Protecția împotriva riscului de deces scade la 60%

Potrivit Agenției pentru Siguranță Sanitară din Marea Britanie, la șase luni după administrarea dozei a doua a oricărui vaccin anti-COVID19, protecția împotriva riscului de deces scade la 60% pentru cei trecuți de 50 de ani crescând însă până la 95% la două săptămâni după Booster.

Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90% pentru Pfizer și a scăzut apoi la 75% după 10-14 săptămâni de la administrarea dozei Booster, iar în cazul vaccinului Moderna eficacitatea a fost de 95% în primele nouă săptămâni după doza de supra-rapel, scrie Reuters.


Doza de rapel (booster) crește semnificativ nivelul de protecție împotriva tuturor variantelor SARS CoV 2, inclusiv împotriva variantei Omicron.

Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

Recomandarea CNCAV este pentru efectuarea unui vaccin pe bază de ARN mesager

În România, pentru doza de rapel (booster), sunt autorizate vaccinurile Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna și Janssen – Johnson&Johnson.

Recomandarea CNCAV este pentru efectuarea unui vaccin pe bază de ARN mesager (Comirnaty sau Spikevax), dar se poate administra, la cerere, vaccinul Janssen doar pentru persoanele care au efectuat același vaccin în schema de vaccinare primară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel