Sari la conținut

De ce unele persoane îmbătrânesc mai repede decât altele

imbatranire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consecințele negative ale fricii iraționale de îmbătrânire

Unii adulți îmbătrânesc  mai repede, din punct de vedere biologic, și mor mai devreme chiar dacă au un stil de viață sănătos, potrivit cercetătorilor.

O echipă internațională de oameni de știință a analizat ADN-ul provenit de la 13.000 de persoane din Statele Unite ale Americii și din Europa și au folosit un ”ceas epigenetic” pentru a determina speranța de viață. Ceasul a calculat gradul de îmbătrânire al sângelui și al altor țesuturi.

„Am descoperit că 5% din populație îmbătrânește mai repede din punct de vedere biologic și drept rezultat, speranța de viață scade. Îmbătrânirea accelerată crește riscul de moarte la orice vârstă cu 50%,” a spus Steve Horvath, profesor de genetică și biostatistică la Universitatea California, Los Angeles.

„Chiar dacă un stil de viață sănătos ajută la creșterea speranței de viață, genele sunt cele care dictează ritmul îmbătrânirii. Totuși, factorii de risc precum diabetul, fumatul și hipertensiunea determină mortalitatea mai mult decât rata de îmbătrânire epigenetică. ,” a adăugat profesorul.

Descoperirile ne ajută să înțelegem de ce unele persoane mor devreme deși mănâncă sănătos, nu fumează, nu consumă alcool și fac mișcare regulat.

Studiul a fost publicat pe 28 septembrie în revista Aging.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel