Sari la conținut

De unde știi dacă ai o problemă cu plămânii? Acestea sunt cele mai comune simptome

remedii tuse
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Plămânii au două funcții principale. Una este de a obține oxigenul din aer care intră în organism și alta este de a elimina dioxidul de carbon, conform MedlinePlus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a explicat că plămânii sunt organul cel mai vulnerabil la infecții și leziuni din mediul extern, din cauza expunerii constante la particule, substanțe chimice și organisme infecțioase din aer.

La fel, bolile respiratorii constituie cinci dintre cele mai frecvente 30 de cauze de deces iar sursa menționată a subliniat că unele boli respiratorii sunt: ​​astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), infecțiile precum gripa, pneumonia și tuberculoza, cancerul pulmonar și multe alte probleme respiratorii.

„Peste un miliard de oameni suferă de afecțiuni respiratorii acute sau cronice și în fiecare an, patru milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor respiratorii cronice”, a menționat OMS.

Simptome care ar indica probleme pulmonare

Din acest motiv, unele simptome care ar indica probleme pulmonare sunt:

1. Dificultate la respirație.

2. Tusea.

3. Infecții respiratorii frecvente.

4. Presiunea în piept.

5. Oboseala.

6. Febră și ganglioni limfatici umflați.

7. Dureri în piept.

8. Pierderea în greutate.

9. Tuse cu sânge.

10. Unghii albastre.

Pentru a afla dacă plămânii sunt sănătoși, poți face acasă un test care constă în a respira, a băga capul în apă și a ține respirația. Dacă persoana rezistă cel puțin 30 de secunde, înseamnă că plămânii sunt sănătoși, potrivit portalului Salud 180.

Dacă timpul este mai mic, aceasta se datorează faptului că capacitatea pulmonară poate fi insuficientă, dar dacă timpul este mai mare de 30 de secunde, plămânii sunt foarte puternici și sănătoși.

Prin urmare, este vital să fiți preocupați de curățarea plămânilor și prima recomandare este practicarea terapiei cu abur, care constă în inhalarea vaporilor de apă, care ajută la deschiderea căilor respiratorii și ajută plămânii să dreneze mucusul.

Un al doilea truc care poate fi practicat pentru a curăța plămânii este să tusești sub control, iar pentru a face acest lucru, în primul rând trebuie să stai pe un scaun cu umerii relaxați, ținând picioarele drepte pe podea.

Apoi, încrucișează-ți brațele peste stomac, inspiră încet pe nas și expiră în timp ce îți apleci corpul înainte, apăsând brațele pe stomac. În acel moment, ar trebui să tușiți de două sau de trei ori la expirare, ținând gura ușor deschisă, apoi inspirați încet pe nas.

În cele din urmă, experții recomandă și exercițiile fizice, o rutină corporală care nu numai că ajută la îmbunătățirea sănătății fizice și psihice a oamenilor, dar și obligă mușchii să muncească mai mult, ceea ce crește ritmul respirator al organismului și, odată cu aceasta, are loc o aprovizionare crescută cu oxigen a mușchilor.

Dieta este extrem de importantă

Pe de altă parte, o dietă sănătoasă pe tot parcursul vieții poate avea grijă de plămâni și printre alimentele pe care experții le recomandă pentru a proteja plămânii se numără acizii grași omega 3, deoarece sunt componente importante ale membranelor care înconjoară fiecare celulă din organism.

Acești acizi se găsesc în pește și în alte crustacee (în special în peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele); nuci și semințe (cum ar fi semințe de in, semințe de chia și nuci negre); uleiuri vegetale (cum ar fi ulei de semințe de in, ulei de soia și ulei de canola); alimente fortificate (cum ar fi ouă, iaurt, sucuri, lapte, băuturi din soia – boabe de soia – și formule pentru copii), conform Institutului Național de Sănătate (NIH).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel