Sari la conținut

Decizie controversată în SUA, în plin scandal legat de interzicerea avortului

sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

FDA, agenţia pentru reglementarea pieţei alimentelor şi medicamentelor din SUA, a autorizat joi vânzarea fără prescripţie medicală a unei pilule contraceptive, o premieră pentru Statele Unite, administraţia sperând să faciliteze accesul la această pastilă în condiţiile în care tot mai multe state, conduse de republicani, înăspresc legislaţia pentru a împiedica avorturile.

Pilula în cauză, Opill, va fi disponibilă în farmacii, magazine de cartier şi supermarketuri, precum şi online, a anunţat FDA.

Această decizie este menită să „reducă barierele de acces” la această metodă de contracepţie, făcând posibilă obţinerea ei „fără a fi nevoie să se consulte mai întâi un profesionist din domeniul sănătăţii”, a scris FDA într-un comunicat de presă, relatează AFP.

Dreptul la avort, interzis în mai multe state americane

Numeroase ţări permit deja vânzarea fără prescripţie medicală a pilulelor contraceptive. Dar această măsură intervine într-un context special în Statele Unite, unde dreptul la avort este atacat din nou de conservatori şi este în prezent interzis în mai multe state.

„Dacă este utilizată conform instrucţiunilor, contracepţia orală zilnică este sigură şi mai eficientă în prevenirea sarcinilor nedorite decât metodele de contracepţie disponibile în prezent fără prescripţie medicală”, a declarat Patrizia Cavazzoni, oficial al FDA, potrivit sursei citate de News.ro.

Această pastilă, produsă de compania farmaceutică HRA Pharma, care a fost achiziţionată recent de Perrigo, era deja autorizată de mai mulţi ani în Statele Unite, însă numai pe bază de reţetă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel