Sari la conținut

Decizie de ultimă oră de la Guvern: ce se întâmplă cu tichetele de masă de la 1 iulie pentru salariații plătiți cu minimul pe economie

Sursă foto: Newsweek
Tichete de masă

Membrii Executivului s-au reunit astăzi pentru prima lor ședință după alegeri. Guvernul trebuie să stabilească mai multe măsuri pentru ca 1,8 milioane de români să nu piardă bani, chiar dacă salariul minim crește. Sunt trei scenarii pe care premierul și miniștrii trebuie să le analizeze în ceea ce privește acordarea deductibilității și a tichetelor de masă după ce salariul minim va crește de la 3300 de lei la 3700 de lei.

Blocul Național Sindical avertizează că, după decizia de majorare a salariului minim brut la 3700 de lei, este posibil ca unii angajați să nu mai primească tichete de masă.

O consecință a creșterii salariului minim este că acesta depășește pragul de impozitare. Tichetele de masă sunt considerate parte a venitului total, iar valoarea acestora, chiar dacă este de doar 15 lei, duce la depășirea pragului de impozitare. Această situație atrage după sine o deducere de 300 de lei, ceea ce va reduce venitul net.

Care sunt scenariile

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că, pentru a beneficia de această facilitate, românii trebuie să îndeplinească două condiții. Prima condiție este ca salariatul să fie remunerat cu salariul minim, iar a doua să aibă venituri de maximum 4000 de lei.

Pe lângă salariu, mulți angajați primesc indemnizație de hrană, sub formă de tichete de masă, în valoare de 600 de lei, iar în acest fel venitul urcă de la 3.700 de lei, la 4.300 de lei.

Odată cu creșterea salariului minim, de la 3300 de lei, la 3700 de lei, de la 1 iulie 2024, crește și suma deductibilă, de la 200 de lei la 300 de lei.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministerul ar vrea să schimbe plafonul pentru angajații cu salariul minim

Acesta este și motivul pentru care Ministerul Finanțelor ia în calcul trei scenarii. Mai exact, aceștia analizează ridicarea plafonului la 4.100, 4.200 sau 4.300 de lei, astfel încât românii să beneficieze în continuare de această facilitate,  evidențiază Antena 3.

Important de spus este că pentru fiecare sută de lei în plus, impactul bugetar este de 100 de milioane de lei.

Aceasta nu este singura decizie pe care Executivul trebuie să o ia. Tot legat de creșterea salariului minim este și punctul de amendă, care ar urma să crească. Se pare însă că acest lucru nu se va întâmpla, în condițiile în care ar urma să fie înghețat până la sfârșitul acestui an.

Guvernul ar trebui să anunțe toate aceste decizii până la data de 1 iulie, adică în doar două săptămâni.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel