Sari la conținut

Deficit de fier: Acestea sunt semnele de avertizare

deficit de fier
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
deficit de fier

Deficit de fier. Deficitul de fier este de obicei cauzat de o cantitate insuficientă de fier în dietă sau de o absorbție scăzută a acestuia în organism. Acest deficit poate duce la anemie și simptome precum oboseală, slăbiciune, paloare și dificultăți de concentrare. Este important să îți asiguri o dietă echilibrată și să consulți un medic pentru a primi recomandări și tratament adecvat în cazul unui deficit de fier.

Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină din globulele roșii care le permite să transporte oxigen în corp. Deși există mai multe tipuri de anemie, anemia cu deficit de fier este cea mai frecventă la nivel mondial.

Deficit de fier: Cele mai frecvente cauze

deficit de fier
Sursa foto: arhivă Doctorul ZIlei
  • Aport insuficient de fier din cauza alimentației necorespunzătoare;
  • Boli inflamatorii intestinale;
  • Creșterea necesarului de fier în timpul sarcinii;
  • Pierderi de sânge din cauza menstruației abundente sau a sângerării interne.

Oboseala,  cel mai frecvent simptom

1. Oboseală

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de fier. Acest lucru se datorează faptului că mai puțin oxigen ajunge la țesuturile corpului și le lipsește de energie.

2. Paloare, aspect al pielii si al mucoaselor mai deschis decat de obicei.

Paloarea în zone precum fața, pleoapele interioare inferioare sau unghiile poate fi un semn al deficitului moderat sau sever de fier, cauzat de scăderea nivelului de hemoglobină, care dă sângelui culoarea roșie.

3. Dificultăți de respirație

Respirația scurtă este un simptom al deficienței de fier, deoarece nivelurile scăzute de hemoglobină înseamnă că organismul nu poate transporta eficient oxigenul către mușchi și țesuturi.

4. Dureri de cap și amețeli

Durerile de cap și amețelile ar putea fi un semn al deficitului de fier. Lipsa hemoglobinei poate însemna că nu ajunge suficient oxigen la creier, posibil ca vasele de sânge să se umfle și să crească presiunea.

5. Puls rapid

În cazurile de deficit de fier, inima este forțată să muncească foarte mult pentru a transporta oxigenul în organism. Acest lucru poate duce la bătăi neregulate sau rapide ale inimii și chiar la suflu, o inimă mărită sau insuficiență cardiacă.

6. Păr și piele uscate și deteriorate

Pielea și părul pot primi mai puțin oxigen din sânge în timpul deficienței de fier, determinând deshidratarea și deteriorarea acestora. În cazuri mai severe, acest lucru poate duce la căderea părului.

7. Umflare și durere la nivelul limbii și gurii

Dacă te doare limba, este umflată sau te simți puțin ciudat, atunci acesta ar putea fi un semn al anemiei prin deficit de fier. Crăpăturile în colțurile gurii pot fi, de asemenea, un astfel de semn.

8. Picioare „neliniștite”.

Persoanele cu anemie prin deficit de fier sunt mai predispuse să experimenteze sindromul picioarelor neliniştite. Acesta este un impuls puternic de a mișca picioarele atunci când sunt în repaus.

9. Unghii casante sau în formă de lingură

Unghiile casante sau în formă de lingură pot fi un semn de anemie severă prin deficit de fier.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel