Sari la conținut

Deficitul acestor vitamine duc la apariția varicelor și la riscul de coagulare a sângelui

Venele varicoase este o afecțiune a sistemului circulator
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Printre simptomele comune ale venelor varicoase se numără senzația de greutate sau durere în picioare.

Din cuprinsul articolului

VARICELE cauzează rareori probleme de la sine, dar pot prefigura alte boli circulatorii grave. Există dovezi că două deficiențe de vitamine ar putea crește șansele de boli venoase, crescând riscurile pentru sănătate legate de cheaguri de sânge.

Venele varicoase sunt vase de sânge bombate care curg sub suprafața epidermei. Se estimează că aproximativ jumătate dintre femei și un sfert dintre bărbați dezvoltă un anumit grad de vene varicoase pe măsură ce îmbătrânesc, dar afecțiunea nu indică doar vârsta înaintată. Două deficiențe de vitamine pot sugera probleme de bază legate de vene.

Vitamina K

Vitamina K ajută la producerea diferitelor proteine care sunt necesare pentru coagularea sângelui și formarea oaselor, potrivit Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Un deficit din acest nutrient poate duce, prin urmare, la un deficit de proteine adecvate pentru a preveni sângerarea excesivă, care prezintă riscuri substanțiale pentru sănătate.

Acesta este motivul pentru care principalele semne de avertizare ale unei deficiențe includ sângerarea, care poate fi vizibilă sau invizibilă pentru ochi.

Simptomele unei deficiențe includ, în general, vânătăi, sângerare excesivă din punct de vedere al plăgii.

Potrivit British Medical Journal: „Lipsa vitaminei K2 face oasele lungi și subțiri, așa că creșterea înălțimii de-a lungul generațiilor se datorează nutriției proaste și nu îmbunătățirii nutriției.

Nivelurile scăzute de vitamina K2 duc la calcificarea elastinei, cauza bărbiei duble și a venelor varicoase.”

Varicele nu trebuie confundate cu venele păianjen, care pot reflecta o presiune anormal de mare în venele mai mari.

Dar, ajutând la reconstruirea peretelui vascular, vitamina K poate ajuta la tratarea ambelor afecțiuni.

Acesta este motivul pentru care nutrientul, abundent în legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul și mătgul elvețian, este utilizat pe scară largă ca tratament topic.

Vitamina D

Al doilea vinovat implicat în dezvoltarea venelor varicoase este deficitul de vitamina D.

Site-ul web Vein Clinics explică: „Când nivelurile de vitamina D sunt scăzute, venele tale se vor lupta să-și facă treaba corect și pot apărea probleme ale venelor.

Vitamina D vă ajută să vă mențineți arterele și vasele de sânge suficient de libere și suficient de relaxate pentru a susține fluxul sanguin adecvat.”

Atunci când organismul suferă un deficit de vitamina D, vasele de sânge sunt susceptibile să sufere, ceea ce se poate manifesta în mai multe moduri.

Afecțiunea are implicații ample asupra sănătății, dar, din păcate, simptomele unei deficiențe pot fi greu de detectat din cauza naturii lor prost definite.

Varice / vene varicoase

Semnele includ depresia, vindecarea lentă a rănilor, incidența crescută a fracturilor și durerea la nivelul oaselor și articulațiilor.

„Lipsa vitaminei D poate duce la deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și dureri osoase cauzate de o afecțiune numită osteomalacie la adulți”, notează NHS.

Nivelurile scăzute ale nutrienților au fost, de asemenea, implicate în riscul de tromboză venoasă profundă la nivelul extremităților joase, termenul medical dat unui cheag de sânge care s-a format în interiorul venei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: