Sari la conținut

Vă învinețiți ușor? Iată ce boală gravă poate ascunde o vânătaie

Caracterizată prin lipsa simptomelor în stadiile incipiente, boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) poate fi greu de depistat. Cu toate acestea, odată ce starea progresează, poate declanșa cu ușurință semne de avertizare, inclusiv vânătăi.

„În timp ce un ficat sănătos ar trebui să aibă foarte puțină grăsime sau deloc, în Marea Britanie, aproximativ 20 până la 30 la sută dintre oameni se confruntă cu un ficat gras”, au spus dr. Ameet Dhar și dr. Nowlan Selvapatt, hepatologi consultant la Spitalul Wellington și Imperial College Healthcare.

NHS Trust. „NAFLD în stadiu incipient nu este de obicei dăunătoare, dar dacă este lăsată să progreseze, poate provoca cicatrici hepatice, leziuni și cancer la ficat.”

Odată ce identificați boala ficatului gras, există o mulțime de măsuri care vă pot reduce riscul de a dezvolta complicații suplimentare.

Cu toate acestea, uneori, simptomele nu apar până când ficatul nu a ajuns la etapele ulterioare ale acestei afecțiuni, cum ar fi ciroza.

Experții au spus: „Mulți oameni nu prezintă niciun simptom de ficat gras. Chiar și în stadiile cele mai avansate ale bolii, mulți pacienți nu prezintă simptome.”

Dacă simptomele apar, pot include vânătăi care se formează ușor.

Când ficatul dumneavoastră suferă leziuni, produce mai puține proteine ​​necesare pentru coagularea sângelui.

Acest lucru vă poate lăsa să învinețiți și să sângerați mai ușor. Deci, semnele negre și albastre de pe piele ar putea semnala starea ficatului.

Acest simptom specific este asociat cu ciroza, care descrie „cea mai severă etapă” a bolii hepatice grase non-alcoolice.

În această etapă, ficatul tău se micșorează și apar cicatrici și noduli.

Mai rău, această daună poate fi permanentă și poate escalada la insuficiență hepatică sau cancer hepatic, potrivit NHS.

Experții au spus că alte simptome ale cirozei includ:

  • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
  • Confuzie (encefalopatie hepatică)
  • Vărsături cu sânge (din cauza varicelor – varice în stomac)
  • Piele iritata
  • Urina de culoare închisă
  • Scaune negre sau gudronoase
  • Umflarea abdomenului, picioarelor, picioarelor și gleznelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.