Sari la conținut

Deficitul acestor vitamine duc la probleme de coagulare a sângelui

tromboza venoasă profunda
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Simptome tromboza venoasă profunda

Asocierea dintre coronavirus și coagularea sângelui a provocat o mare îngrijorare în rândul oamenilor de știință, dar anomalia are multe alte cauze cunoscute. S-a demonstrat că o varietate de deficiențe de vitamine, de exemplu, interferează cu mecanismele de coagulare a sângelui din organism.

Coagularea este un răspuns natural la rănile de care organismul are nevoie pentru a sigila rănile, făcându-l cheia supraviețuirii. Ocazional, însă, se formează cheaguri în interiorul venelor și provoacă blocaje. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când o venă suferă o rănire sau după ce o persoană a stat jos timp îndelungat. Dar unele deficiențe nutriționale, de asemenea, sunt cunoscute pentru a perturba procesul de coagulare a sângelui.

Există diferite tipuri de evenimente de coagulare a sângelui, iar Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui din Marea Britanie defalcă caracteristicile cheie ale afecțiunilor.

„Tromboembolismul venos, cunoscut și sub denumirea de cheaguri de sânge, este o afecțiune care include tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară”, explică organismul de sănătate.

„O tromboză venoasă profundă apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei în partea inferioară a piciorului, coapsă sau pelvis.”

Dacă un cheag se eliberează și călătorește prin fluxul sanguin către plămâni, este cunoscut sub numele de embolie pulmonară, care este mortală.

Potrivit WebMD, lipsa vitaminei D poate fi una dintre cauzele mai puțin cunoscute ale trombozei venoase profunde (TVP).

Organismul de sănătate afirmă: „Cercetătorii dintr-un studiu mic au descoperit că nivelurile de vitamina D la 82 de persoane care au avut TVP fără o cauză cunoscută au fost mai mici decât cele 85 de persoane care nu au avut niciodată TVP.

Adulții au nevoie de 600 până la 800 UI de vitamină pe zi. Puteți obține vitamina D din somon, ton, brânză și gălbenușuri de ou. Sau petrecut până la 30 de minute la soare de două ori pe săptămână. Îți poți verifica nivelul de vitamina D cu un test de sânge.”

Un studiu pentru a explora legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D și dezvoltarea trombozei venoase profunde a fost publicat în 2018.

Studiul, care a constat într-o perioadă de urmărire de 30 de ani, a constatat că scăderea nivelului de vitamina D în timpul schimbării sezoniere de la vară la iarnă a condus la o creștere a riscului de TVP. Alături de deficiența de vitamina D, alte afecțiuni despre care se știe că perturbă mecanismele de coagulare ale organismului sunt deficiențele de vitamina B12 și vitamina K.

Organismul are nevoie de vitamina K pentru a produce proteinele necesare procesului de coagulare.

Când nivelurile devin suboptime, organismul își poate pierde capacitatea de a coagula și expune organismul la riscul de sângerare excesivă.

Cercetarea populației afirmă că lipsa vitaminei B12, pe de altă parte, poate fi legată de un risc crescut de cheaguri de sânge în vene.

VeryWellHealth a explicat: „[…] Daunele oxidative, care rănesc vasele de sânge, le fac mai susceptibile de a prinde material lipicios și sânge, ducând la cheaguri de sânge și predispunând la sângerare.

Prin urmare, deficiența de vitamina B12 poate fi de vină într-o cascadă de evenimente fiziologice care induc accident vascular cerebral.”

Alte cauze ale DVTpot rezulta din orice lucru care încetinește fluxul sanguin prin brațe și picioare.

„Lucrurile care fac ca sângele să se coaguleze, cum ar fi tulburările genetice și cancerul, sunt alți factori declanșatori pentru tromboza venoasă profundă”, explică Harvard Health.

Atâta timp cât rămân statice, majoritatea cheagurilor de sânge au capacitatea de a se dizolva de la sine.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel