Sari la conținut

Deficitul de personal de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani a dus la închiderea uneia dintre sălile de operație din trei disponibile

spital oncologic
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Una din sălile de operații ale Secției Chirurgie Generală de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani a trebuit să fie închisă din lipsă de personal.

Medicul șef al Secției Chirurgie, Iulian Preda, a declarat că problema a apărut de câteva luni, din cauza deficitului de asistente pe ATI care deservesc sala de chirurgie.

„Noi avem în Blocul operator trei săli de operații. Pe 1 și 2 operăm, de obicei, dimineața, așa-zisele operații cronice, dar poate fi și o urgență.

Din cauza deficitului de personal, ATI nu ne mai poate acorda anestezie și în sala 3, de aceea, de câteva luni de zile, nu mai putem opera pe trei săli, doar în două.

Și funcție de avalanșele cu pacienți de alte specialități, atunci trebuie să manevrăm în așa fel personalul încât să fie tratați civilizat și corect și ceilalți pacienți, nu numai cei din chirurgia generală (..)

Pe două săli, trebuie să tragem cât se poate de mult. Sunt unele operații de patru, cinci/șase ore o operație”, a spus medicul Iulian Preda.

Secția Chirurgie Generală de la Spitalul Județean Botoșani are 70 de paturi, fiind cea mai mare din județ.

Personal nevoit să renunțe la concediul de odihnă

Schema de personal este descoperită pe toată linia, spune doctorul Iulian Preda, medicul șef al Secției de Chirurgie Generală.

Iulian Preda: „Ar trebui să avem șase îngrijitoare și noi avem zero îngrijitoare, avem doi brancardieri și ar trebui să avem 13 infirmieri normați. Avem 10 posturi ocupate și avem trei posturi vacante”.

Vera Fegher, asistent principal: ”În timpul unei ture pot să fie trei, patru, cinci externări și la fel se ocupă paturile la loc. Deci, la sfârșitul turei poți să ai și 25 de pacienți la un singur asistent”.

Mihaela Macovei, asistentul șef al Secției de Chirurgie pentru RRA: ”Din cauza lipsei personalului, asistenta în loc de două saloane sau 12 pacienți o să ajungă să lucreze până la 18 pacienți, chiar 20”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.