marți, mai 30, 2023

Deficitul de VITAMINĂ B12 este o afecțiune care apare atunci când organismul are un nivel scăzut de vitamina B12. Determină crearea de globule roșii anormal de mari care nu funcționează corect. Cunoașterea simptomelor este esențială, astfel încât daunele pe termen lung să nu se producă.

NHS recomandă ca o persoană să consulte un medic de familie dacă are oricare dintre simptomele unei deficiențe de B12. Este esențial ca o persoană să fie văzută cât mai curând posibil. Motivul pentru aceasta este că unele probleme cauzate de deficiența de B12 pot fi ireversibile dacă nu sunt tratate.

Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...

Există o serie de simptome ale deficienței de vitamina B12 care afectează diferite părți ale corpului, inclusiv limba.

Dacă o persoană are o limbă dureroasă și roșie, aceasta a dezvoltat o afecțiune cunoscută sub numele de glosită. Acest lucru este enumerat ca un simptom al deficienței de B12 de către NHS.

Alte simptome includ:

• O nuanță galben-pal pe piele
• Ulceratii bucale
• Ace și ace
• Schimbări în modul în care o persoană merge și vorbește
• Vedere tulburată
• Iritabilitate
Depresie
• Schimbări în modul în care o persoană gândește, simte și se comportă.
• O scădere a abilităților mentale.

Te-ar mai interesa: Alergia la veninul de albine poate pune viața în p...

La fel ca și alte afecțiuni, deficiența de vitamina B12 poate avea o serie de cauze.

Cea mai frecventă cauză este anemia pernicioasă.

Aceasta este o afecțiune autoimună care afectează stomacul.

Anemia pernicioasă determină sistemul imunitar să atace anumite celule din stomac, împiedicând organismul să absoarbă B12.

Cu toate acestea, în timp ce anemia pernicioasă este cauza comună a afecțiunii: „Cauza exactă a anemiei pernicioase este necunoscută”, spune NHS.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Anemia pernicioasă este cel mai probabil să afecteze: „femeile în jur de 60 de ani, persoanele cu antecedente familiale de afecțiune și cele cu o altă afecțiune autoimună, cum ar fi boala Addison sau vitiligo”.

O altă cauză a deficitului de vitamina B12 ar putea fi lipsa acesteia în dietă.

Carnea, peștele și produsele lactate oferă în mod normal suficientă vitamina B12 pentru organism; cu toate acestea, cei care urmează diete vegane ar putea avea nevoie să ia suplimente.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private