luni, septembrie 27, 2021

Demența va putea fi depistată în sânge cu o acuratețe de 94%, încă înainte de primele simptome.

Cercetători de la Universitatea Washington din St. Louis au pus la punct un test de sânge care are o acurateţe de 94% în identificarea maladiei Alzheimer, chiar înainte de apariţia primelor simptome, luând în calcul vârsta şi factorii genetici ai pacientului, potrivit Press Association.

Conform cercetătorilor, testul măsoară nivelul acumulărilor proteinei beta amiloid din sânge şi pornind de la aceste niveluri, cercetătorii pot preconiza dacă există riscul ca această proteină să se acumuleze în creier, sub forma de plăci senile. Studiul realizat la Universitatea Washington susţine că poate fi identificat un pacient care va suferi de această formă de demenţa cu până la 20 de ani înainte de apariţia primelor simptome.

Rezultatele au fost publicate în revista medicală Neurology şi reprezintă un progres major în lupta împotriva acestei maladii debilitante.

Demența. Studiul a fost realizat pe 158 de adulţi cu vârsta de cel puţin 50 de ani. Dintre aceştia, 148 aveau funcţii cognitive normale. De la fiecare dintre participanţi a fost recoltată câte o probă de sânge şi apoi au fost supuşi unei proceduri imagistice, o tomografie cerebrală cu emisie de pozitroni (PET)

Cercetătorii au împărţit probele de sânge şi rezultatele PET în două categorii, în funcţie de prezenţa sau absenţa proteinei beta amiloid şi au observat că rezultatul analizei de sânge coincide cu rezultatul PET în 88% dintre cazuri.

Apoi, pentru a îmbunătăţi acurateţea testului, cercetătorii au încorporat şi o serie de factori de risc majori pentru Alzheimer. Dintre aceştia, vârsta este cel mai bine cunoscut factor de risc. După vârsta de 65 de ani riscul de Alzheimer se dublează la fiecare 5 ani, scrie Agerpres.

O mutaţie genetică denumită APOE4 creşte de asemenea riscul de îmbolnăvire de Alzheimer de 3 până la 5 ori. Genul este de asemenea important în ceea ce priveşte această maladie, în condiţiile în care doi din trei pacienţi cu Alzheimer sunt femei.

După introducerea acestor factori de risc în analiză, acurateţea testului a crescut la 94%.

Cercetătorii speră că acest test de sânge va deveni disponibil peste câţiva ani. Eficienţa lui va fi cu mult sporită în lupta împotriva acestei maladii, după ce vor apărea noi tratamente care să stopeze evoluţia bolii şi instalarea bolii numită demenţa.

Demența. Există un consens din ce în ce mai larg între neurologi care sunt de părere că, pentru a obţine cele mai bune rezultate, tratamentul împotriva Alzheimer trebuie să înceapă cât mai devreme cu putinţă, în mod ideal chiar înainte de apariţia primelor simptome de alienare cognitivă. De obicei, atunci când persoanele bolnave încep să manifeste principalul simptom al bolii, pierderile de memorie, creierul este deja profund afectat şi terapiile nu pot decât ameliora uşor simptomele.

Ultimele stiri