Sari la conținut

Demență: O nouă terapie de șoc care schimbă regulile jocului. Ar putea aduce speranță persoanelor care suferă de această afecțiune gravă

Demența frontotemporală
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente ce pot declansa dementa

Demență: O nouă terapie de șoc care schimbă regulile jocului. Ar putea aduce speranță persoanelor care suferă de această afecțiune gravă

Demența este cel mai mare ucigaș din Marea Britanie. În fiecare an, mii de familii sunt sfâșiate de afecțiunea care până acum nu are vindecare și nici un tratament eficient. Totuși, acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe odată cu descoperirea unei terapii care ar putea inversa daunele provocate de boală.

Pentru o vreme, când virusul era la apogeu, COVID-19 a fost cel mai mare ucigaș al Regatului Unit, ca în întreaga lume. Pentru prima dată din 2015, demența a fost împinsă pe locul doi în registrul de decese din Regatul Unit.

Acum, odată cu efectul vaccinurilor și al dezvoltării de noi tratamente pentru virus, demența a revenit pe primul loc. Din păcate, nu există tratamente eficiente pentru demență.

Demență: O nouă terapie de șoc care schimbă regulile jocului

Acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe odată cu descoperirea de către oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge a unei terapii de șoc care ar putea dovedi schimbarea jocului pentru comunitatea demenței.

Oamenii de știință spun că au găsit o modalitate de a repara proteinele pliate greșit asociate cu demența. Demența este cauzată de acumularea de proteine ​​în creier cunoscute sub numele de beta amiloid. Când aceste proteine ​​sunt pliate greșit, ele se formează ca o placă în creier, ducând la moartea celulelor cerebrale și la declinul neurologic.

Deși tratamentul este promițător, cercetătorii au spus că proiectul este în fazele sale foarte incipiente. Ca rezultat, pacienții nu ar trebui să se aștepte să vadă tratamentul implementat pe NHS în viitorul apropiat.

Noua terapie ar putea aduce speranță persoanelor care suferă de această afecțiune gravă

Cu toate acestea, rezultatele marchează un pas pozitiv înainte în campania de găsire a unui leac pentru afecțiunea care a rămas un oponent încăpățânat al miilor de cercetători și pacienți. Vorbind despre cercetare, Dr. Edward Avezov a spus:

„În mod optimist, în viitor, am putea găsi un medicament care să trezească acest mecanism pe care l-am descoperit și să prevenim boli precum demența”.

La fel cum nu există tratamente eficiente pentru demență, nici medicamente eficiente pentru prevenirea acesteia.

Dr. Richard Oakley, director asociat de cercetare la Societatea Alzheimer, a spus că, în ciuda stadiilor sale incipiente, studiul a fost un „schimbator de joc pentru cercetarea demenței” și un „pas către tratamente eficiente și sigure”.

Profesorul Tara Spires-Jones de la Universitatea din Edinburgh a adăugat: „Acest studiu se adaugă lucrărilor anterioare care au arătat, în mod similar, că celulele stresante cu frig în loc de căldură le pot proteja de proteinele pliate greșit. „Dar un medicament care vizează aceste mecanisme este probabil să fie la mulți ani distanță.”

Noi tratamente vor fi posibile în 10 ani

Comentariile profesorului Spires-Jones sunt susținute de alți oameni de știință, cum ar fi Dr. Cara Croft de la „Race Against Dementia”. Dr. Croft spune că, deși nu sunt așteptate tratamente noi în acest an, sunt încrezători că noi tratamente vor fi disponibile în 10 ani.

Deși aceasta este o veste promițătoare pentru pacienții viitorului pentru pacienții din prezent, va veni prea târziu. Abordarea lumii asupra cercetării demenței s-a schimbat foarte mult de când boala a fost descoperită în urmă cu peste un secol.

Pentru o vreme, a fost perceput ca o parte inevitabilă a îmbătrânirii, ca pe masura ce corpul se deteriorizează, la fel se întâmplă și cu mintea. Cu toate acestea, odată cu progresele științei, s-a descoperit că demența este mai degrabă o boală decât o inevitabilitate a vârstei.

În lumina acestei schimbări în cunoștințe, resursele au fost pompate în cercetarea demenței.  Cu perseverență continuă există speranța că pacienții cu demență din viitor nu vor trebui să sufere în același mod ca cei din prezent.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel