Sari la conținut

„Dermatita Margherita”, afecțiunea despre care sigur nu știai! Specialist: „Contactul cu pielea poate provoca pigmentări grave și chiar arsură”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Bronzul este comoara sezonului cald. Majoritatea oamenilor profită de soare pentru a obține un ton cald al pielii, care să reziste cât mai mult timp. Cu toate acestea, o greșeală minoră îți poate afecta pielea în mod semnificativ. O anumită substanță poate interacționa cu razele soarelui, cauzând arsuri și inflamații ale pielii.

Este vorba despre sucul de lămâie, susține Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice. Zeama de lămâie poate interacționa în mod negativ cu razele soarelui, provocând leziuni cutanate, când aceasta rămâne pe suprafața pielii, la plajă.

Ce trebuie să știi despre „dermatita Margherita”

„Dermatita Margherita…sau cum ne putem trezi cu arsuri, dacă ne “jucăm” cu lămâie la soare
Avertisment: dacă sunteți pe plajă, la picnic sau oriunde este soare, evitați să puneți mâna/să stoarceți lămâie sau lime, contactul cu pielea poate provoca pigmentări grave și chiar arsură Deși în lumea medicală patologia nu este recunoscută de niciun studiu, literatura științifică a confirmat în 2017 acest fenomen denumit “dermatita Margherita”, după numele unui cocktail celebru În practică s-a constatat că manipularea de citrice/legume pentru a prepara cocteiluri/salate și expunerea ulterioară la soare, fără să ne spălăm pe mâini, poate cauza arsuri.

Anumite fructe și legume conțin o substanță fotosensibilă din categoria fourcoumarinelor numită psoralen. Compusul vegetal interacționează cu razele ultraviolete și devine toxic pentru piele, ca urmare poate declanșa FITO foto dermatite. Aceste reacții cutanate sunt caracterizate de hiperpigmentare (zona care a venit în contact cu coaja/zeama de lămâie devine maronie) și arsuri de diferite grade, cu înroșirea pielii și usturime.

Fenomenul este mai frecvent decât credem și se apare la persoanele care se întorc din vacanțe petrecute la soare. Este suficient să storci într-o limonadă sau peste o salată câteva felii de lămâie și apoi, din neatenție, să te atingi pe piele cu mâna nespălată. După câteva ore, în funcție de sensibilitatea pielii, te trezești că pielea începe să te usture fără motiv, iar în câteva zile zonele respective devin închise la culoare, vineții sau, mai grav, roșii și inflamate.

Pe lângă citrice, FITO foto dermatitele pot fi provocate și de frunzele de smochin, țelină, morcov sau pătrunjel, legume ce conțin psoralen. Gravitatea arsurii depinde de cantitatea de substanță prezentă pe piele și de durata de expunere la soare. Pielea poate deveni roșie și iritată, iar leziunile se pot agrava în cele 2-3 zile care urmează, înainte de a se resorbi. În cazul în care apar pustule se pot prescrie creme pe bază de steroizi, antihistaminice și antiinflamatorii.

Ca să nu vă stricați vacanța, aveți grijă de acest amănunt: de câte ori atingeți o lămâie, spălați degetele cu apă din abundență! Până și sorbetul de lămâie care se topește și vă curge pe degete poate cauza surprize neplăcute Lămâia și soarele chiar nu fac casă bună împreună”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel