miercuri, octombrie 20, 2021

Piele uscată. Pielea dacă devine uscată şi apare senzaţia de mâncărime, poate fi o simplă alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folosiţi sau poate indica lipsa fierului din organism, afecţiuni

ale tiroidei sau anemie. În cazul în care aveţi o iritaţie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn că sunteţi prea stresat.

”În multe situaţii putem considera pielea ca un „termometru” al stării generale a organismului. În unele afecţiuni endocrine pielea poate să îşi schimbe consistenţa, gradul de hidratare, stratul lipidic, sau să îşi schimbe culoarea,” explică profesor doctor Anca Zbranca-Aghinitei, dermatolog.


Piele uscată, boli de tiroidă

Specialistul mai adaugă că în afecţiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni „grasă”, la

fel şi părul, în afecţiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată şi pergamentoasă, rece  sau umedă şi caldă, în afecţiuni ale suprarenalelor şi hipofizei poate să îşi schimbe culoarea sau consistenţa etc.

”Cel mai frecvent însă mâncărimea şi uscăciunea pielii se datorează unor greşeli de igienă, spălarea prea des cu săpun delipidant sau cu produse uşor abrazive şi neutilizarea uleiului sau laptelui de corp emolient după duş sau baie,” adaugă medicul dermatolog.

Buze vinete, boli de inimă

Culoarea pielii şi consistenţa se modifică în boli cardio-vasculare, în unele boli pulmonare

etc. Buzele sunt de obicei rosii, dar pot avea o culoare albăstruie (cianoza) la persoanele cu probleme cardiace, din cauza esecului sistemului cardiovascular de a furniza sange oxigenat tesuturilor.

 

Pete subraț, semn de diabet

Atunci când la subraţ apar pete aspre, închise la culoare, poate fi vorba de diabet. Experţii spun că excesul de insulină din sistemul circulator poate duce la o accelerare a procesului de multiplicare a celulelor, ceea ce determină acumulări de ţesut şi melanină. Aceasta face ca pielea să aibă un aspect îngroşat şi pigmentat. În acest caz, se recomandă

măsurarea nivelului de glicemie din sânge.

Pete diabet, poze

Acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans


Colesterolul apare pe pleoape

Micile umflături, cu textură moale şi de culoare albă, ce apar în zona pleoapelor, genunchilor şi coatelor, sunt de fapt depozite de colesterol. Se pare însă că aceste semne apar atunci când nivelul de colesterol din sânge este foarte ridicat, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Dungă neagră

pe unghie, posibil semn de cancer

Dacă apar linii negre, maronii sau gălbui la baza unghiilor este un semn de deteriorare a celulelor, posibil cauzată de melanom, cea mai severă formă de cancer de piele. În 95% din cazuri acestă boală poate fi vindecată dacă este diagnosticată şi tratată în fază incipientă.

Punctele albe de la nivelul unghiilor, atunci când au forma unor benzi orizontale însoţite de stări de oboseală, pot fi indicii ale unor afecţiuni renale. Se pare că aceste pete sunt un semnal că rinichii nu mai au abilitatea de a filtra corect proteinele din urină şi că organismul pierde aceste substanţe mai repede decât reuşeşte să le asimileze. Este indicat să faci un test de urină.

Ai cearcăne? Posibil semn că eşti alergic

Cearcănele persistente pot apărea în urma unei alergii. Dacă organismul a luat contact cu un alergen, acesta eliberează histamine, substanţe care îngreunează circulaţia sanguină şi determină apariţia cearcănelor.

Un test alergologic poate depista ce alergen declanşează simptomele. De asemenea, este bine să ştii că petele galbene de pe globul ocular pot fi semnul unor afecţiuni hepatice şi sunt necesare investigaţii medicale imediate.

Ultimele stiri