joi, decembrie 1, 2022

Diabet. Primul SEMN că ai boala. Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență, a explicat pentru DCmedical la ce anume trebuie să fii atent.

Diabetul este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate folosi eficient insulina pe care o produce, explică OMS.

În 2014, 8,5% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste aveau diabet. În 2019, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese și 48% din toate decesele cauzate de diabet au avut loc înainte de vârsta de 70 de ani. Alte 460 000 de decese cu boli renale au fost cauzate de diabet, iar glicemia crescută cauzează aproximativ 20% din decesele cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Poziția de somn care îți distruge sănătatea. Încea...

Între 2000 și 2019, a existat o creștere cu 3% a ratelor de mortalitate standardizate în funcție de vârstă din cauza diabetului. În țările cu venituri medii inferioare, rata mortalității din cauza diabetului a crescut cu 13%.

În schimb, probabilitatea de a muri din cauza uneia dintre cele patru boli principale netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice sau diabet) între 30 și 70 de ani a scăzut cu 22% la nivel global între 2000 și 2019.


Testul care îți arată dacă ai diabet

Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență, a explicat, potrivit sursei menționate care este testul care ar trebui efectuate pentru a depista diabetul și care este primul semn care anunță prezența bolii.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

”Hemoglobina glicozilată este o memorie a stării glicemiei. Se apelează la acest test. Nu este ceva sofisticat, e la îndemână, costă puțin. Eu l-aș transforma în screening. Pe de altă parte, medicii de familie fac treaba aceasta chiar dacă testul nu este obligatoriu.

Diabetul zaharat are semne și simptome, după cum, la fel de adevărat este că primul semn de diabet pe care îl au aproximativ 10% din diabetici este coma diabetică. Este semnul inaugural pe care îl percepe omul. El ajunge la spital ca o primă manifestare cu o comă diabetică.

Te-ar mai interesa: Studiu. Interacțiunea cu câinii crește activitatea...

Hemoglobina glicozilată este un test foarte bun. S-au inventat și teste rapide de hemoglobină glicozilată”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private